Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍZdravotní péče pro klienty všech zdravotních pojišťoven

Akreditace SAK

O nás

Přelomový den pro POLIKLINIKU AGEL Praha Italská: Zahájila provoz nové magnetické rezonance

19.6.2024 / POLIKLINIKA AGEL Praha Italská

Červen roku 2024 se zapíše zlatým písmem do historie POLIKLINIKY AGEL Praha Italská. Na počátku května se v přízemí polikliniky instalovala nová magnetická rezonance a následně byla spuštěna do zkušebního provozu, kdy bylo nutné nastavit veškerá specifika jednotlivých typů vyšetření. Dnes bylo nové pracoviště magnetické rezonance slavnostně otevřeno.

Pořízení moderní magnetické rezonance je po odborné stránce krokem kupředu nejen pro radiodiagnostické oddělení, ale i celou polikliniku. „Našim cílem je neustálé zlepšování péče o naše klienty. Zprovozněním magnetické rezonance se tak naše poliklinika stala pracovištěm s kompletní škálou všech metod zobrazovací diagnostiky. Vyšetření výrazně zkvalitní diagnostiku především v oborech, jakou jsou neurologie, ortopedie, rehabilitační lékařství, spondylochirurgie (obor zabývající se páteří), urologie či gastroenterologie,“ řekl během slavnostního otevření ředitel POLIKLINIKY AGEL Praha Italská Pavel Sibřina, DiS., MBA.

Nový přístroj Siemens MAGNETOM Sola je spolehlivý skener s indukcí magnetického pole 1,5 tesla. Mezi jeho přednosti patří vysoká kvalita zobrazovaných snímků, jednoduché ovládání a pokročilý software, který obsluze pomáhá automaticky nastavit protokoly podle vyšetřované oblasti. Komfortnější šířka lehátka 70 centimetrů umožní vyšetření i méně pohyblivých pacientů, krátká a otevřená konstrukce přístroje snižuje u pacientů pocit úzkosti a klaustrofobii. „V současnosti nabízíme krátké objednací lhůty, možnost objednání on-line i bez žádanky, a také návaznost na ostatní vyšetření na jednom místě v naší poliklinice,“ uvedl ředitel Sibřina.

Přístroj tvoří obrovský magnet ve tvaru tunelu a pohyblivé vyšetřovací lůžko. Součástí celého zařízení je vyhodnocovací systém, ovládací pult ve vedlejší místnosti, pracoviště lékaře a dalšího personálu a technické zázemí. Pro mnohatunový přístroj bylo nezbytné také doplnit přes tisíc litrů kapalného hélia o teplotě -270°C.

Pomocí vyšetření magnetickou rezonancí se dá velmi podrobně zobrazit struktura tkání lidského těla, a to zejména při neurologických onemocněních, nemocích pohybového aparátu, cév, břicha, pánve, prostaty nebo srdce. Slouží také pro lidi s roztroušenou sklerózou, u kterých se vyšetřuje současně mozek i páteř. Magnetická rezonance také představuje významný posun v možnostech diagnostiky onkologických onemocnění, sledovaní jejích průběhu a odpovědi na léčbu. „O vyšetření na novém přístroji je obrovský zájem, což nás všechny velmi těší. Je vidět, že ambulantní specialisté slyší na kvalitní technologii i špičkový tým,“ uvedl vedoucí lékař polikliniky MUDr. Martin Pavelka s tím, že plánují rozšíření provozu na odpolední hodiny a v budoucnu i víkendy. „Vzhledem k absenci radiační zátěže nám magnetická rezonance dává prostor k provádění vyšetření i u skupin pacientů, kde jsme jiné přístroje nemohli použít, např. CT,“ doplnil MUDr. Pavelka.

Veškeré prostory, ať už zázemí pro pacienty, či personál pracoviště magnetické rezonance prošly kompletní rekonstrukcí. Stavební práce započaly na podzim minulého roku, přičemž laboratoř a odběrová místnost, které zde dříve sídlily, se přesunuly do jiných prostor. Po 5 měsících stavebních úprav se tak pacientům i personálu naskytla možnost pracovat ve zcela moderních prostorech s moderní technologií. 

Stavební firma během rekonstrukce musela vyztužit stropní konstrukci, aby měla dostatečnou nosnost. Dále bylo potřeba odstínění magnetického záření od okolních prostor a vyšetřovnu oddělit od okolních místností pomocí konstrukcí s vysokou neprůzvučností za účelem snížení intenzity zvuku, který rezonance produkuje. Nutností bylo přeložení rozvodů elektřiny, vody, odpadu a datového vedení, stejně tak vzduchotechniky a elektronických zabezpečovacích systémů. V neposlední řadě došlo i k vybourání vnějšího pláště budovy, kudy byl samotný přístroj do polikliniky přivezen. „Celkové náklady do přístroje a stavebních prací tak přesáhly 40 milionů korun, přičemž jde o naší největší investici za posledních roky,“ upřesnil ředitel polikliniky Pavel Sibřina, DiS., MBA.

Poliklinika AGEL Praha Italská

Poliklinika AGEL Praha Italská svým klientům nabízí komplexní preventivní a léčebnou péči „pod jednou střechou“. Komplex ambulancí a laboratoří je navíc doplněn o moderní Oddělení následné rehabilitační péče, které je zaměřeno na péči o pacienty po ortopedických zákrocích, úrazech a na péči o klienty s chronickým onemocněním pohybového aparátu. Poliklinika je situována v nádherném prostředí na okraji Riegrových sadů nad Hlavním nádražím.

Poliklinika AGEL Praha se specializuje především na prevenci, kdy vychází ze svých dlouholetých zkušeností při poskytování pracovně lékařských služeb (PLS), kterou rozšířila o nabídku manažerských prohlídek a VIP balíčků jak pro firemní, tak pro soukromou klientelu.

zpět na novinky