Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍZdravotní péče pro klienty všech zdravotních pojišťoven

Akreditace SAK

O nás

Kontrola znamének před létem je vhodnou prevencí: Bez nutnosti objednání zájemcům vyšetří znaménka kožní ambulance Polikliniky AGEL Olomouc

19.4.2023 / POLIKLINIKA AGEL Olomouc

Rakovina kůže patří mezi nejzákeřnější onkologická onemocnění a prevence je nejúčinnější cestou, jak odhalit tuto nemoc včas. Poliklinika AGEL Olomouc proto připravila na pondělí 24. dubna Den prevence melanomu. V rámci této akce bude na kožní ambulanci prováděno preventivní vyšetření znamének. Zájemci mohou přijít bez předchozího objednání či doporučení lékaře.

Den prevence melanomu na Poliklinice AGEL Olomouc (na ulici Jeremenkova 40/1056) se bude konat v pondělí 24. dubna ve dvou časových blocích od 10:00 do 12:00 hodin a dále od 12:30 do 15:30 hodin. „Blíží se léto a my budeme trávit stále více času na přímém slunci, a proto je ideální doba přijít si k nám kůži zkontrolovat. Akce bude tradičně probíhat ve dvou blocích a zájemci si mohou vybrat, jestli dorazí na dopolední nebo odpolední blok. Není nutné se dopředu objednávat a ani mít jakékoliv doporučení od praktického lékaře. Stačí pouze dorazit v uvedený čas do ambulance,” říká MUDr. Blanka Žuffová-Kunčová, dermatoložka Polikliniky AGEL Olomouc.

Melanomem, nejvíce zákeřnou formou rakoviny kůže, trpí stále více lidí. Podle statistik tvoří právě tento karcinom dvě třetiny veškerých úmrtí na kožní nádory, přičemž pouze včasné odhalení maligního melanomu může vést k úspěšné léčbě. „Kromě vyšetření kožních znamének nabídneme také odborné poradenství v prevenci vzniku kožních nádorů a ochraně před sluncem, které může přijít před létem opravdu vhod,” pokračuje MUDr. Blanka Žuffová-Kunčová.

Mnozí lidé v minulých letech z důvodu pandemie koronaviru s návštěvou lékaře váhali, i když měli podezření, že by jejich znaménka nemusela být v pořádku. Přitom obecně platí, že čím dříve lékař nádor objeví, tím větší je pravděpodobnost vyléčení. Je proto velmi důležité sledovat svá znaménka a alespoň jednou ročně si je nechat vyšetřit u odborného lékaře.

Nově má Poliklinika AGEL Olomouc k dispozici také nejmodernější digitální dermatoskop DermaGraphix s celotělovým skenerem. „Vyšetření přístrojem DermaGraphix bych doporučila všem, kteří mají na těle větší počet znamének a chtějí mít jistotu, že nebude žádné vynecháno,“ radí MUDr. Blanka Žuffová-Kunčová. Zájemci o vyšetření znamének a pih digitálním dermatoskopem DermaGraphix se mohou objednat na telefonním čísle 581 071 542. Cena jednoho kompletního vyšetření je 1 000 korun, ale v rámci bonusových programů zdravotních pojišťoven může pacient získat na toto vyšetření příspěvek.

zpět na novinky