Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍZdravotní péče pro klienty všech zdravotních pojišťoven

Akreditace SAK

O nás

Nejmodernější digitální dermatoskop na Poliklinice AGEL Olomouc nepřehlédne žádné znaménko a na nebezpečí rakoviny upozorní včas

17.2.2023 / POLIKLINIKA AGEL Olomouc

Poliklinika AGEL Olomouc (na Jeremenkově ulici) nabízí nově vyšetření znamének a pih digitálním dermatoskopem DermaGraphix s celotělovým skenerem. Tento přístroj nejmodernějšího typu rychle a šetrně monitoruje i ty nejmenší změny na kůži člověka a dokáže tak včas odhalit hrozící nebezpečí v podobě zhoubného nádoru.

Poliklinika nacházející se naproti hlavnímu nádraží v Olomouci pořídila digitální dermatoskop s celotělovým skenerem na konci roku 2022. Nové nadstandardní vyšetření je tak k dispozici pro všechny věkové skupiny po celý rok. Rozhodování, zda ho podstoupit, může usnadnit jednoduchá rada. „Vyšetření přístrojem DermaGraphix bych doporučila všem, kteří mají na těle větší počet znamének a chtějí mít jistotu, že žádné nebude vynecháno,“ radí MUDr. Blanka Žuffová-Kunčová, lékařka kožní ambulance na Poliklinice AGEL Olomouc. „Jde o neinvazivní vyšetření vhodné pro všechny pacienty, kteří mají velký počet pigmentových znamének. Dále ho doporučujeme využít i u pacientů z rizikových skupin, což jsou pacienti, u jejichž příbuzných byl zhoubný nádor v minulosti diagnostikován. Nemusí se jednat pouze o karcinom kůže, ale jakékoliv onkologické onemocnění,“ pokračuje lékařka.

Důkladná analýza kůže přístrojem DermaGraphix je vhodná i pro pacienty v imunosupresivní léčbě (např. pacienti po transplantaci), neboť mají sníženou imunitu a jsou tak náchylnější ke zhoubným kožním nádorům. „Hlavní cílem tohoto vyšetření je včasná detekce nově vzniklých znamének a znamének, které se výrazněji změnily. Tento přístroj umí identifikovat i kožní výrůstky, takže jeho skenování je velmi přesné. Velkou výhodou je i vyhodnocení podezřelých lézí, u kterých přístroj zvládne vypočítat pravděpodobnost melanomu. Na ty se následně lékař prioritně zaměří. Kombinace těchto metod nám poté usnadňuje rozhodování o provedení či neprovedení chirurgického odstranění znaménka. Tím pádem můžeme redukovat zbytečné chirurgické zákroky u pacientů,“ upřesňuje MUDr. Blanka Žuffová-Kunčová.

Samotné vyšetření je bezbolestné, rychlé a včetně dermatoskopického vyšetření zabere 20 až 30 minut. Pro práci s přístrojem DermaGraphix proškolený lékař nasnímá pomocí několika kamer celé tělo pacienta, aby zachytil co největší povrch kůže pacienta. Přístroj pak všechna znaménka a výrůstky označí, sesumíruje do jednoho obrazce a vyhodnotí případné rizikové léze, které dále posuzuje lékař. „Tato metoda má smysl jen při opakovaném vyšetření pacienta, protože sleduje změny v čase. Snímky počítač překryje a srovnává. Speciální program nám označí barevně znaménka nové nebo ty, které se změnily,“ upřesňuje MUDr. Blanka Žuffová-Kunčová s tím, že doporučený interval na jednotlivá vyšetření pomocí DermaGraphixu je co šest až dvanáct měsíců.

Cena jednoho kompletního vyšetření je 1 000 korun, ale v rámci bonusových programů zdravotních pojišťoven může pacient získat na toto vyšetření příspěvek. Pravidelná kontrola jedenkrát ročně je účinnou prevencí rakoviny kůže, a tudíž nenákladnou, ale nesmírně důležitou investicí do svého zdraví. „Hlavní je zachytit zhoubné nádory včas, protože počáteční stádia jsou velmi dobře léčitelná,“ připomíná důležitost prevence dermatoložka Žuffová-Kunčová. Součástí vyšetření je pohovor s kožním lékařem a jeho doporučení, jak dále postupovat v prevenci melanomu a pravidelné péči o kůži

Zájemci o vyšetření znamének a pih na celotělovém skeneru DermaGraphix se mohou objednat na Polikliniku AGEL Olomouc na telefonním čísle 581 071 542.

zpět na novinky