Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍZdravotní péče pro klienty všech zdravotních pojišťoven

Akreditace SAK

O nás

Poliklinika AGEL Plzeň zajišťuje komplexní péči na jednom místě. Ještě více se chceme zaměřit na preventivní péči, říká její ředitelka MUDr. Daniela Vítková

27.10.2022 / POLIKLINIKA AGEL Plzeň

Od října loňského roku má Poliklinika AGEL Plzeň novou provozní ředitelku MUDr. Danielu Vítkovou. V předchozích letech pracovala jako lékařka ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze, na manažerské pozici ve farmaceutické firmě a věnovala se marketingu a odbornému poradenství ve zdravotnictví. Nejen o tom, jaké jsou budoucí plány rozvoje polikliniky v Plzni, se MUDr. Vítková rozpovídala v rozhovoru.

Paní ředitelko, jaké bylo uplynulé období ve funkci?

Na polikliniku jsem nastoupila v době, kdy bylo celé naše zdravotnictví poznamenáno probíhající epidemií covid-19. Zdravotnický personál polikliniky bojoval s vysokou nemocností nejen u pacientů, ale i často ve vlastních řadách či v rodině. Situaci ztěžovala i nutnost dodržování zpřísněných hygienických pravidel tak, aby nedocházelo k přenosu infekce. Mojí výhodou bylo, že jsem si přinesla konkrétní zkušenosti z covidového oddělení interní kliniky, kde jsem předtím pracovala. Krátce po nástupu jsem tedy musela se spolupracovníky řešit bezpečné, a pokud možno plnohodnotné, fungování ambulancí, otázku antigenního i PCR testování a očkování.

Musím říct, že jsme nelehké období se ctí zvládli, ale nikdy by se to nepodařilo bez vysokého pracovního nasazení našich praktických lékařů, odborných ambulantních lékařů, sestřiček, laborantů, pracovníků lékárny, recepčních a vůbec celého pracovního týmu polikliniky. V loňském roce jsme od listopadu zprovoznili očkovací centrum a jen pro zajímavost zmíním, že v průběhu čtyř měsíců jsme aplikovali zhruba 4 300 očkovacích dávek. Očkování probíhalo až po běžné pracovní době, aby nenarušilo chod ambulancí. Souběžně po celou dobu pod taktovkou našich laboratoří fungovalo i odběrové místo pro testování na covid-19. Tyto služby jsme poskytovali nejen pacientům naší polikliniky, ale i široké veřejnosti.

Co chcete ve fungování polikliniky změnit, co naopak zachovat?

Poliklinika AGEL poskytuje zdravotnické služby na nejvyšší úrovni pacientům z Plzně a širokého okolí již více než 20 let. V paměti lidí je i doba, kdy se poliklinika jmenovala Železniční a často se mylně domnívají, že zdravotní péči poskytujeme jen drážním institucím. Ne, není tomu tak. V současnosti zaměstnanci polikliniky poskytují medicínské i pracovně lékařské služby všem obyvatelům Plzeňského kraje.  Vzhledem k širokému spektru odborností máme opravdu co nabídnout. Komplexní péči zajišťuje tým praktických lékařů ve spolupráci s ambulantními specialisty, radiologickým pracovištěm, fyzioterapií a laboratořemi. Léky je možné vyzvednout v naší lékárně, která je situovaná v přízemí - bezbariérový přístup pro pohybově limitované občany je pro nás samozřejmostí. Komplexní přístup k pacientovi a fungující mezioborová spolupráce je pro mne prioritou, kterou bych chtěla zachovat a dále rozvíjet.

Příkladem fungující komplexní péče bych uvedla mezioborovou spolupráci v oblasti péče o pacienty s onemocněním pohybového aparátu. K našim specialistům se tito pacienti dostanou buď na doporučení praktického lékaře, nebo na základě vlastní iniciativy, kdy se do odborných ambulancí sami objednají. K dispozici je specializované vyšetření ortopedem, chirurgem a neurologem, k dispozici je nově na poliklinice revmatolog, samozřejmostí je možnost rentgenologického, ultrazvukového a laboratorního vyšetření, které jsou základním stavebním kamenem pro stanovení správné diagnózy. V indikovaných případech je pak pacient vyšetřen naší rehabilitační lékařkou a předán do péče fyzioterapeutů.

Stinnou stránkou je, podobně jako v jiných zdravotnických zařízeních, že řešíme nedostatek lékařů u některých specializací a také personální situace u sester není příliš optimistická. Řada lidí v době covidu odešla ze zdravotnictví úplně nebo do menších soukromých ambulancí. Proto jsou u nás zájemci o zaměstnání vždy vítáni. Aktuální volné pozice naleznete na našich webových stránkách.

Plánujete zavádět nové služby nebo posilovat ambulantní péči v rámci polikliniky?

Uběhl rok, podzim je v plném proudu a my se zamýšlíme, co bychom v našich službách chtěli zlepšit. Zcela jistě bude třeba se více zaměřit na preventivní péči a to nejen na pravidelné preventivní prohlídky praktickým lékařem, ale i v ambulancích našich specialistů. Určitě bych ráda zmínila prevenci karcinomu tlustého střeva, prostaty a plic, preventivní gynekologické prohlídky, prevence melanomu a mnohé další. Znovu jsme otevřeli naše očkovací centrum a zahájili očkování proti covid-19, aktuálně je otevřeno každý pátek odpoledne. Registrovat se mohou všichni zájemci o očkování posilující třetí a čtvrtou dávkou vakcíny proti covid-19. Disponujeme novou verzí vakcíny Comirnaty Original/Omicron proti covidové variantě omikron BA.4 a BA.5.  Zájem veřejnosti o očkování dokumentuje i skutečnost, že jsme od konce prázdnin aplikovali více jak 450 posilujících dávek vakcíny.  V případě pokračujícího zvýšeného zájmu o očkování jsme připraveni kapacitu očkovacího centra rozšiřovat a přidávat nové termíny.

Jaké jsou v plánu investice do rozvoje polikliniky letos a v příštím roce?

Prioritou je pro nás obměna přístrojového vybavení tak, abychom i nadále udrželi vysoký standard  poskytované péče. Do konce roku bychom měli mít na našem rehabilitačním oddělení k dispozici speciální zařízení pro kombinovanou elektro a ultrazvukovou terapii, v příštím roce plánujeme nákup nového ultrazvuku pro rentgenologické pracoviště, průběžně obnovujeme i vybavení ambulancí, aktuálně například dosluhující přístroje pro monitorování krevního tlaku na interně. Rovněž teď probíhá úprava prostor pro naši privátní zdravotní péči AGEL+, jenž je určená pro všechny klienty, kteří mají zájem o své zdraví a chtějí do něj investovat. Hlavní výhodou je, že každý klient je objednán na přesný termín a návštěva je vždy naplánována tak, aby na sebe jednotlivá vyšetření navazovala.

Jak by měla v budoucnu Poliklinika AGEL Plzeň vypadat?

Mojí prioritou jsou naši pacienti a uspokojování jejich potřeb, soustavné zlepšování a rozšiřování poskytovaných služeb a budování dobrého jména polikliniky. To vše je možné jen na základě fungující kvalitní primární péče a mezioborové spolupráce týmu kvalifikovaných zdravotníků. Kladu důraz na celoživotní vzdělávání a kvalifikační přípravu mladých lékařů s ohledem na průběžnou generační obměnu. Moje vysněná poliklinika má ochotné, příjemné a starostlivé zaměstnance se zodpovědným přístupem k práci, využívá moderní přístroje a metody má ucelený objednávkový a informační systém. Poskytuje komplexní a kvalitní služby bez čekání. A lidé se k nám rádi vrací.

Jste zkušená lékařka a manažerka. Můžete na sebe prozradit něco více – záliby, rodina?

Ráda trávím víkendy na naší chalupě v horách a nejraději s rodinou. Odreaguji se fyzickou prací, jdu do lesa, na kolo, na lyže, posedím s dětmi a se sousedy, přečtu kus knížky, dám si sklenku vína. Těší mne takové ty obyčejné věci, na které ve shonu všedních dní často nezbývá čas.

zpět na novinky