Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍZdravotní péče pro klienty všech zdravotních pojišťoven

Akreditace SAK

O nás

Zájem o hormonální antikoncepci u dívek a mladých žen klesá. Naopak více žen preferuje nitroděložní tělísko, říká gynekolog z Polikliniky AGEL Ostrava

14.9.2022 / POLIKLINIKA AGEL Ostrava

V dnešní moderní době existuje mnoho způsobů, jak téměř spolehlivě zabránit nechtěnému otěhotnění pomocí správně zvolené hormonální antikoncepce. Jaké jsou aktuální trendy v jejím užívání a jaké máme výhody či nevýhody hormonální antikoncepce, rozebírá gynekolog MUDr. Lukáš Režňák z Polikliniky AGEL Ostrava.

Mezi druhy hormonální antikoncepce řadíme různé způsoby jejich aplikace. Nejčastěji se setkáváme s formou aplikace pomocí tabletek, náplastí, vaginálního kroužku, depotní injekce, podkožního implantátu nebo nitroděložním tělískem. „Existuje opravdu různorodé formy aplikace hormonální antikoncepce a každá z nich má své výhody a nevýhody. Pacientce vždy doporučujeme vhodné řešení přímo na míru, které bude nejvhodnější vzhledem k jejímu zdravotnímu stavu. Existuje i forma implantátu s postupným uvolňováním hormonů, ale ta u nás již není k dispozici. I dnes je stále nejoblíbenější forma užívání v podobě tabletek, ale v rámci mé praxe roste i počet žen a dívek, které preferují nitroděložní tělísko,“ říká na úvod MUDr. Lukáš Režňák.

Tabletové formy preparátů disponují různými velikostmi estrogenového podílu a je tedy možné dávku pacientce přizpůsobit. „Dnes už jsou k dispozici i velmi moderní látky. Novější preparáty obsahují formy estrogenu, které mohou být stejně účinné a zároveň pro tělo lépe přijatelné (estretol, hemihydrát estradiolu, estradiol-valerát). Proto mohou mít výrazně nižší podíl nežádoucích účinků,“ pokračuje gynekolog z Polikliniky AGEL Ostrava.

Každá ze zmíněných forem antikoncepce má své výhody i nevýhody. Proto by měla každá z žen sama uvážit, jaká varianta pro ni bude nejvhodnější nebo se poradit se svým ošetřujícím gynekologem. „Různé formy hormonální antikoncepce se především liší pravidelností aplikace, systémovým nebo lokálním účinkem, možností vyvolat absenci menstruace a dalšími schopnostmi. Záleží tedy na preferenci pacientky a jejím životním stylu. Určitě každý gynekolog je schopen podat adekvátní informace o jednotlivých formách hormonální antikoncepce a pacientce poradit a doporučit, jaké formy jsou zrovna pro ni nejvhodnější,“ dodává MUDr. Režňák.

V poslední době především mladší ženy a dívky se pomalu přesouvají z užívání hormonální antikoncepce do jiných možností. Především pilulky mezi mladou generací nejsou moc oblíbené. „Je třeba si uvědomit, že pokud mladé uživatelky chtějí spolehlivou formu antikoncepce, ale již moc nechtějí užívat hormony, tak je to možné. Mohou spolu s lékařem probrat možnosti či si sami vyhledat Pearlův index spolehlivosti jiných forem antikoncepce. Nejspolehlivější formou antikoncepce je pak právě ta, která pacientce nejlépe vyhovuje a je s ní ztotožněna. Hormonální antikoncepce se však není nutno obávat,“ uzavírá MUDr. Lukáš Režňák, gynekolog Polikliniky AGEL Ostrava.

Gynekologická ambulance MUDr. Lukáše Režňáka aktuálně přijímá nové pacientky. Ambulance se nachází přímo v centru Ostravy v Poliklinice AGEL Ostrava na Tyršově ulici. Nabízí kompletní gynekologické prohlídky s prevencí a také poskytuje v Ostravě unikátní Poradnu pro aktivní ženy a profesionální sportovkyně, která ženám radí, jak správně a bezpečně cvičit v těhotenství a po porodu. Více informace naleznete na webových stránkách poliklinika.agel.cz.

zpět na novinky