Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍZdravotní péče pro klienty všech zdravotních pojišťoven

Akreditace SAK

O nás

Gynekolog Polikliniky AGEL Ostrava radí, jak oddálit blížící se menstruaci během dovolené

4.7.2022 / POLIKLINIKA AGEL Ostrava

Chcete vyrazit na dovolenou a menstruační kalendář vás upozorní, že v nejbližších dnech můžete očekávat menstruaci? Jedním z častých dotazů žen před prázdninovým obdobím je možnost odsunu menstruace během dovolené. „Lze předepsat preparát, který toto umožňuje. Po povinném gynekologickém vyšetření a vyloučení těhotenství ošetřující lékař může napsat recept na léky, které se standardně nasazují několik dní před očekávanou menstruací,“ radí MUDr. Lukáš Režňák gynekolog Polikliniky AGEL Ostrava. I z toho důvodu je velmi vhodné si vést menstruační kalendář, který poskytne přibližný termín menstruace. Pak lze oddálení blížící se menstruace efektivně řešit.

Jak v praxi oddálení menstruace funguje a jaký průběh mohou ženy očekávat? „Pakliže užíváte léky, jak je předepsáno, další menstruace se dostaví cca do 7 dnů po jejich vysazení. Vysadit léky můžete samozřejmě i dříve, než doberete celé balení. V některých případech se dá očekávat, že krvácení, které se dostaví, může být silnější jak z hlediska intenzity, tak délky trvání. Další cykly by již měly probíhat jako před užíváním medikamentů,” říká MUDr. Režňák.

Řada žen jistě zkouší i jiné možnosti k oddálení menstruace a tím jsou různé přírodní metody. Je třeba však říci, že většinou se požadovaný efekt nedostaví. „Z historie víme, že mnohdy byl doporučován pro posunutí menstruace odvar z kontryhelu nebo měsíčku. Sám jsem vůči tomuto řešení dost skeptický, protože nemáme nijak zaručeno, že se žádoucí účinky dostaví. Proto bych podobné experimenty nedoporučoval,“ konstatuje MUDr. Lukáš Režňák z Polikliniky AGEL Ostrava.

Gynekologická ambulance MUDr. Lukáše Režňáka aktuálně přijímá nové pacientky. Ambulance se nachází přímo v centru Ostravy v Poliklinice AGEL Ostrava na Tyršově ulici. Nabízí kompletní gynekologické prohlídky s prevencí a také poskytuje v Ostravě unikátní Poradnu pro aktivní ženy a profesionální sportovkyně, která ženám radí, jak správně a bezpečně cvičit v těhotenství a po porodu. Více informace naleznete na webových stránkách poliklinika.agel.cz

zpět na novinky