Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍZdravotní péče pro klienty všech zdravotních pojišťoven

Akreditace SAK

O nás

Den prevence na Poliklinice AGEL Česká Třebová odhalil špatný stav pohybového aparátu u školáků

6.5.2022 / POLIKLINIKA AGEL Česká Třebová

Zdravotní problémy s pohybovým aparátem se nevyhýbají ani dospívajícím. Potvrdil to Den Prevence pohybového aparátu, který připravilo rehabilitační oddělení Polikliniky AGEL pro žáky 8. tříd ZŠ Nádražní Česká Třebová. Celkem 38 žáků, z toho 19 chlapců a 19 dívek ve věku 13 až 15 let, si nechalo prověřit stav svého pohybového aparátu a seznámili se s chodem celého rehabilitačního oddělení.

Některé výsledky z rehabilitačního vyšetření byly až alarmující. Ukázaly, že zhruba polovina vyšetřených studentů trpí vadným držením těla. „Jedná se o důsledek nezdravého životního stylu. Navíc je zde vidět i velmi negativní vliv pandemie onemocnění Covid-19, která mnohdy zapříčinila naprostý nedostatek pohybu. Děti tráví většinu času sedavým způsobem života, sedí ve škole, stejně tak potom doma u počítače nebo s mobilem v ruce. Zúčastněným jsme proto doporučili více sportovat, pravidelně chodit - alespoň 5 km v kuse denně nebo se jít ven proběhnout. V případě obtíží nebo vadného držení těla je na místě absolvovat ve spolupráci s rodiči a pediatrem i léčebnou rehabilitaci,” uvádí vedoucí rehabilitačního oddělení Renata Stráníková, DiS.

„Všichni žáci si u nás prošli celkem šest stanovišť, kde se seznámili s různými pohybovými aktivitami a cvičebními pomůckami. Pod vedením fyzioterapeutů byli instruováni pro správnou korekci stoje a sedu. Viděli a zkusili si kompenzační i dechová cvičení a také cvičení s lany podle metody MUDr. Smíška,” přiblížila Renata Stráníková s tím, že v tělocvičně je čekal stretching a mnozí se zde i zapotili při svižné kondiční rozcvičce. „Rovněž si prohlédli a vyzkoušeli provoz vodoléčby, elektroléčby, lymfodrenáží a seznámili se s celkovou prací fyzioterapeutů. Na jednom ze stanovišť měli žáci možnost pohovoru s rehabilitační lékařkou. Doufáme, že to vše u některých vyvolá zájem o tento zajímavý a potřebný obor, ale hlavně, že se dětem dostane do podvědomí důležitost péče o své tělo, “dodává.

Zhruba u poloviny přítomných žáků se odhalili specialisté vadný pohybový stereotyp při pohybu, dále vadné držení těla ve stoji, chůzi i při sezení. „U některých byla možná korekce pouhou instruktáží, ale převážná většina dětí by potřebovala dlouhodobější rehabilitační péči, zaměřenou na protažení zkrácených svalů a posílení svalů oslabených. Věříme, že s některými se určitě na našem pracovišti setkáme. Nejjednodušší cestou je získat doporučení od pediatra při 13-ti nebo 15-ti leté preventivní prohlídce, eventuálně při obtížích zajít k lékaři s rodiči kdykoliv,” radí na závěr vedoucí rehabilitačního oddělení.

Poliklinika AGEL Česká Třebová je zdravotnickým zařízením s dlouholetými zkušenostmi v poskytování ambulantní léčebné a diagnostické péče. Zaměstnanci polikliniky poskytují klientům péči ve 14 odbornostech, od praktických lékařů, přes specializovaná pracoviště až po diagnostická oddělení – laboratoř, radiodiagnostika.

zpět na novinky