Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍZdravotní péče pro klienty všech zdravotních pojišťoven

Akreditace SAK

O nás

Poliklinika AGEL Ostrava otevřela sportovní poradnu pro těhotné ženy a čerstvé maminky

4.5.2021 / POLIKLINIKA AGEL Ostrava

Novinka na Poliklinice AGEL Ostrava je určena všem aktivním a sportujícím ženám včetně profesionálních sportovkyň. Zájemkyním specialista poradí, jak efektivně a bezpečně trénovat v každé fázi těhotenství i po porodu. V poradně se například dozvědí, jak kontrolovat svůj trénink, který sport je v této době nejvhodnější, nebo jakou zátěž zvolit.

Doba očekávání miminka nemusí být v žádném případě časem bez sportovních aktivit, je ideální si ale předem zjistit, jaký sport je v této životní fázi vhodný a prospěšný. „Pokud byla žena zvyklá sportovat před těhotenstvím, může s drobným omezením pokračovat i nadále. Jen víc musí vnímat signály těla, aby se příliš nevyčerpala. Sport v těhotenství i těsně po něm neslouží jen ke zvyšování kondice a výkonnosti, ale také k tomu, aby se žena cítila příjemně,“ říká gynekolog MUDr. Lukáš Režňák z Polikliniky AGEL Ostrava, který je certifikovaným fitness instruktorem a zároveň absolventem specializovaného zahraničního kurzu „Fitness kouč pro těhotné a ženy po porodu“.

Konzultace jsou určeny pro všechny aktivní a sportující těhotné a ženy po porodu. „V poradně ženám po zjištění jejich aktuálního zdravotního stavu přesně navrhneme individuální trénink, doporučíme jak správně a bezpečně cvičit a sportovat v každém trimestru, nebo na co se zaměřit při cvičení po porodu a v šestinedělí,“ vysvětlil MUDr. Režnák a dodal, že doporučený počet konzultací je pět.

Světové výzkumy potvrdily, že budoucí maminky, které v průběhu těhotenství cvičily nebo sportovaly, mají méně zdravotních potíží v souvislosti s těhotenstvím než necvičící těhotné ženy. Ty, které cvičí, většinou nemají problém s příliš rychle přibývajícími kilogramy a snáze se po porodu vrátí ke své původní váze. Mají více energie, méně problémů s kondicí a dýchavičností – zejména ke konci těhotenství, a jsou pozitivně naladěné. Jejich porod bývá díky dobré kondici většinou lehčí a kratší.

A jaké sporty odborníci v době těhotenství a po něm doporučují? Jógu, plavání, tanec, jogging a rychlou chůzi nebo aerobik. Naopak odborníci varují před potápěním, extrémními sporty jako například parašutismus nebo paragliding, či surfování.

Nová poradna je otevřená v ambulanci MUDr. Lukáše Režňáka každé pondělí od 8:00 do 15:00 ve 2. poschodí na Poliklinice AGEL Ostrava na Tyršově ulici. Ke konzultacím do poradny je třeba se předem objednat, a to telefonicky na čísle 595 002 608. 

zpět na novinky