Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍZdravotní péče pro klienty všech zdravotních pojišťoven

Akreditace SAK

O nás

Rány již nejsou tabu, odborníci Polikliniky AGEL pomáhají s léčbou ve specializované ambulanci pro léčbu kožních defektů

1.10.2019 / POLIKLINIKA AGEL Ostrava

Je největším orgánem lidského těla a jejím úkolem je chránit jeho vnitřní prostředí od toho okolního. Ovšem tato základní funkce kůže nefunguje, pokud pokožku trápí rány či kožní defekty. Při jejím poškození tělo automaticky nastartuje proces hojení, který je však třeba podpořit vhodnou terapií. A právě s tím pomáhá specializovaná ambulance pro léčbu defektů na Poliklinice AGEL v centru Ostravy (u bývalého kina Vesmír).

Od dob ranhojičů, ošetřování ran medem či pryskyřicí, čistění vypalováním žhavým železem či ještě na přelomu nového milénia kyselinou peroctovou či dalšími prostředky určenými k desinfekci povrchů, udělala medicína obrovský krok kupředu.  A zatímco ještě 20 let zpátky byli lidé s ranami, vředy či proleženinami často kvůli nehezkému pohledu a zápachu odsunuti na okraji společnosti, současná medicína jim věnuje velkou pozornost a nabízí zcela nové možnosti léčby obnovující myšlenku vlhkého hojení.

„Ještě před 20 lety, tedy na přelomu nového milénia, byl sociální život lidí trpícími kožními defekty opravdu minimální. Okolí je často kvůli nepříjemným průvodním jevům, jakými jsou vzhled a zápach, odmítalo. Specializované ambulance začaly v Česku vznikat právě jako reakce na zvyšující se počet pacientů a jejich specifické potřeby. V nemocnicích a na chirurgických ambulancích se scházejí pacienti s nepřeberným množstvím nejrůznějších potíží a pacient s nehojící se ránou skutečně potřebuje důkladnou péči, která je časově náročnější,“ vysvětluje MUDr. Žaneta Ožanová z ambulance pro léčbu defektů Polikliniky AGEL Ostrava, kde odborníci pacientům nabízejí nejen dostatek prostoru pro léčbu, ale také pro samotné zjištění příčiny vzniku potíží, kterou je nutné vhodně nastavenou léčbou eliminovat.

Pacienti s chronickými ranami se často musí smířit s bolestmi trvajícími dlouhé měsíce, sníženou kvalitou života a potřebou dlouhodobé péče a léčby. Akutní či nehojící se rány a kožní defekty trápí nejen seniory a těžce nemocné, dlouhodobě ležící pacienty, nevyhýbají se ani mladým a aktivním lidem. Ti dokonce tvoří celou jednu čtvrtinu pacientů ostravské ambulance pro léčbu defektů na Poliklinice AGEL. Všechny ovšem spojuje jedno - nepřejí si nic jiného než rychlé a trvalé uzdravení. Problém často řeší se svým lékařem, avšak neúspěšně. Nespecializované ordinace často nedisponují potřebnou výbavou k čistění ran a ani velmi erudovaní lékaři se někdy neorientují ve všech novinkách a produktech, které medicína nabízí. Není tedy na škodu přijít se poradit se specialistou, i když už problém pacienti konzultují jinde.

Specializovaná ambulance pro léčbu defektů Polikliniky AGEL na Tyršově ulici v Ostravě je určena především lidem, které trápí syndrom diabetické nohy, ischemické defekty způsobené ucpanými tepnami, venózní (žilní) defekty, proleženiny, ale i nejrůznější nehojící se rány například po úrazech. Léčba probíhá ambulantně, lidé tak docházejí na pravidelné kontroly či čistění ran. Produkty k terapii proplácí zdravotní pojišťovna, takže nemusejí mít obavy z poplatků. „Ne všechny rány se dají zcela zahojit, ale alespoň můžeme mírnit projevy potíží a pacienty vybavovat potřebným převazovým materiálem,“ doplnila lékařka.

 

Ordinace je otevřena každý sudý pátek dopoledne i odpoledne, pacienti se mohou objednávat po celý týden na čísle 595 002 656, a to i bez žádanky.

zpět na novinky