Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍZdravotní péče pro klienty všech zdravotních pojišťoven

Akreditace SAK

O nás

Poporodní potíže řeší ženy nejčastěji až 5 let po porodu

12.7.2019 / POLIKLINIKA AGEL Ostrava

Těhotenství a porod klade na tělo ženy obrovské nároky. Změny, kterými organismus v tomto období prochází, zanechávají negativní zdravotní následky, z nichž nejčastější je snížená funkce hlubokého stabilizačního systému páteře tvořeného svaly pánevního dna a břišními svaly. Tato snížená funkce se může projevit únikem moči, břišní diastázou nebo bolestí zad. Čím dříve po porodu začne žena tyto potíže řešit, tím efektivnější je léčba. Ze zkušeností fyzioterapeutů rehabilitačního oddělení Polikliniky AGEL v Ostravě, se však ženy obracejí na zdravotníky v průměru až 5 let po porodu.

Na rehabilitačním oddělení Polikliniky AGEL v Ostravě se problematice pánevního dna věnují dlouhodobě. Nyní se nově spektrum poskytované péče rozšířilo také na problematiku poporodní diastázy (rozestupu břišních svalů). Čím dříve po porodu maminky terapii zahájí, tím rychleji se potíží zbaví. Začít však není nikdy pozdě, a tak výjimkou nejsou ani klientky ve věku 50 až 60 let s již odrostlými dětmi.

„Podle statistik k nám přicházejí nejčastěji ženy tři až pět let po porodu. Je to logické, neboť s miminkem mají maminky mnoho jiných starostí a najít si prostor pro sebe, je obtížné. Pacientka, která k nám přišla nejdříve, měla šestiměsíční miminko a chodila na terapie i s ním, což nám vůbec nevadí a právě naopak jeho přítomnosti využíváme v rámci terapie,“ uvádí fyzioterapeutka Mgr. Eliška Marunová z Polikliniky AGEL Ostrava s tím, že rehabilitace obsahuje například také nácvik správných pohybových návyků. Maminka se tak může přímo se svým dítětem učit, jak jej správně zvedat, nosit či kojit. 

Ačkoliv většina maminek považuje diastázu spíše za estetický problém, rozhodně by ji ženy neměly přehlížet. „Malý rozestup břišních svalů bychom našly téměř u každé ženy. O diastáze hovoříme, je-li mezera větší než dva centimetry a tehdy může být nebezpečná. Při zvýšeném nitrobřišním tlaku se může objevit i únik moči. V nejhorším případě se skrz mezeru ve svalech derou ven vnitřní orgány a hrozí uskřinutí, což je život ohrožující stav,“ varuje Mgr. Eliška Marunová a dodává, že podobně jako diastázu, ženy bagatelizují také únik moči. „Přetrvává-li únik moči i po šestinedělí, už to není normální a žena by měla zpozornět. Se stoupajícím věkem se totiž budou potíže zhoršovat,“ doplňuje Mgr. Marunová s tím,  že povolené břišní svalstvo úzce souvisí s pokleslým pánevním dnem, jenž dohromady s bránicí a svaly kolem páteře tvoří provázaný hluboký stabilizační systém páteře.

K návštěvě specialistů potřebují ženy doporučení od gynekologa či urologa. Při první návštěvě jsou vždy klientky podrobně vyšetřeny fyzioterapeutkou, kdy jsou kromě stavu pánevního dna a břišních svalů posouzeny také jejich pohybové stereotypy. „Na míru pak ženám sestavíme cvičení a jeho dávkování. Terapie obvykle trvá dva měsíce při jedné návštěvě týdně. Můžeme se ale domluvit také například na jednorázové instruktáži,“ popisuje fyzioterapeutka Marunová s tím, že cviky jsou vybírány tak, aby je maminky mohly co nejpohodlněji zařadit do každodenního shonu okolo dětí a domácnosti.

Těmto potížím lze předejít, nutná je ale včasná prevence. Fyzioterapeutka Mgr. Eliška Marunová z Polikliniky AGEL proto radí obrátit se na odborníky už v období plánování otěhotnění. „Pokud žena cítí, že její pánevní dno není v nejlepší kondici, je vhodné začít cvičit ještě před otěhotněním. Dá se tak usnadnit průběh těhotenství a také samotného porodu, kdy ženy nemají tolik komplikací,“ radí.

Vhodné není ani odkládání návštěvy specialisty až na období po dalším plánovaném porodu. Potíže se totiž při špatných pohybových stereotypech při péči o děti prohloubí a po dalším těhotenství se projeví mnohem intenzivněji. „Když se žena naučí zásady včas, u dalších těhotenství už nás nemusí vůbec potřebovat a terapii si může aplikovat sama,“ míní Mgr. Marunová a varuje před samoléčbou s pomocí internetu. „Internet je plný rad a videí, jak po porodu doma cvičit, ale jejich odborná úroveň je různá. Ženy by měly být obezřetné, aby si nevhodným cvičením naopak ještě více neublížily. To samé platí při výběru trenéra ve fitcentru. Cvičení po porodu má svá specifika, která je nutné dodržovat.“

Rehabilitační oddělení Poliklinika AGEL Ostrava sídlí na Špálově ulici nedaleko hlavního nádraží v Ostravě – Přívoze. Fyzioterapeutky jsou zde k dispozici od pondělí do pátku. Objednání a bližší informace je možno získat na telefonním čísle 595 002 644.

zpět na novinky