Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍZdravotní péče pro klienty všech zdravotních pojišťoven

Akreditace SAK

O nás

Poliklinika AGEL Nymburk zve na vyšetření znamének

18.6.2019 / POLIKLINIKA AGEL Nymburk

Upozornit na nebezpečí výskytu rakoviny kůže a apelovat na prevenci chce v pondělí 24. června Poliklinika AGEL Nymburk. Pro širokou veřejnost v tento den pořádá od 9.00 do 18.00 hodin preventivní osvětovou akci Den prevence melanomu, na které zdravotníci zájemcům bezplatně a bez nutnosti předchozího objednání vyšetří znaménka.

„Ačkoliv na naší poliklinice kožní ambulanci neprovozujeme, rozhodli jsme se ve spolupráci s MUDr. Janem Hugem z Dermatovenerologické kliniky Fakultní nemocnice Královské Vinohrady tuto preventivní akci pro obyvatele regionu uspořádat. Problematika rakoviny kůže je i v dnešní době mezi Čechy stále opomíjená, a to i přesto, že melanom je jedním z nejzhoubnějších typů rakoviny a postihuje stále větší procento populace. Lidé tak budou mít možnost si ještě před začátkem letních prázdnin nechat odborníky zkontrolovat stav své pokožky,“ uvádí ředitel Polikliniky AGEL v Nymburce MUDr. Adam Šafra.

Doslova na vlastní kůži se s melanomem seznámí více než 3500 Čechů ročně. Genetika a stejně tak i vystavování se slunečním paprskům stojí za vznikem nejnebezpečnějšího onemocnění kůže. Tento kožní nádor se může objevit i u velmi mladých lidí. Jedině jeho včasné odhalení může vést k úspěšné léčbě. „Obecně platí, že čím dříve lékař nádor objeví, tím větší je pravděpodobnost uzdravení. Proto je velmi důležité sledovat svá znaménka a jednou ročně si je nechat vyšetřit u odborného lékaře,“ říká MUDr. Jan Hugo s tím, že lidé se na tento den nemusejí objednávat a ani nebudou potřebovat doporučení od praktického lékaře.

„Při dodržení preventivních opatření je možno zjistit a odstranit melanom v jeho časném stadiu, kdy odstranění nádoru znamená zároveň i jeho léčbu,“ míní MUDr. Jan Hugo.

Kromě prohlédnutí pigmentových útvarů na kůži lékaři rovněž poradí, jak se chránit před slunečním zářením v těchto a nadcházejících letních dnech. Melanom se může vyskytnout na jakékoliv části těla, nejčastěji se však nachází na plochách, které jsou vystaveny slunečnímu záření. „Každý by se měl chránit před sluncem, především pak lidé s citlivějším fototypem pokožky. Bohužel se ale mnoho osob nechrání vůbec, nebo špatně. Když už si jdou koupit ochranný krém, nevědí, podle čeho vybírat, neorientují se v klasifikaci ochranných faktorů, neodhadnou dobu za kterou je nutné krém nanést znovu,“ dodává MUDr. Jan Hugo.

zpět na novinky