Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍZdravotní péče pro klienty všech zdravotních pojišťoven

Akreditace SAK

O nás

Diagnostikovat sluchové vady u kojenců i seniorů umí nová audiokomora na Poliklinice AGEL Ostrava

7.6.2019 / POLIKLINIKA AGEL Ostrava

Novou audiokomoru pro osoby s postižením sluchového a vestibulárního aparátu na ambulanci ORL (ušní-nosní-krční) zakoupila POLIKLINIKA AGEL Ostrava na Tyršově ulici v centru města. Zařízení umožňuje diagnostikovat a monitorovat sluchovou vadu u pacientů už od novorozeneckého věku až po seniory. Toto vyšetření je také nedílnou součástí pracovně lékařských prohlídek u pracujících v riziku hluku. Moderní, bohatě vybavená audiokomora, nahradila starší typ přístroje. Její pořízení přišlo Polikliniku AGEL Ostrava na více než 180 tisíc korun.

„Audiokomoru používáme u osob se sluchovým postižením, při preventivních a také pracovních prohlídkách. Týdně v audiokomoře vyšetříme téměř 40 osob,“ sdělila ředitelka Polikliniky AGEL Ostrava MUDr. Bogna Jiravská-Godula s tím, že nová audiokomora přispívá ke zkvalitnění vyšetření při poruchách sluchu a získá podrobnější informace například před samotným operačním řešením. „Při audiologickém vyšetření se totiž odliší, o jakou poruchu sluchu se jedná a stanoví se přesná diagnóza,“ doplnila ředitelka.

Audiokomora je odizolovaná kabina, která tlumí zvukové vlny z vnějšího prostředí. V komoře se nachází přijímací panel a sluchátka spojená s vysílacím počítačovým systémem, který ovládá zdravotnický personál. U samotného vyšetření je tedy sestřička nepostradatelná. Pacientovi je nejprve podrobně a jasně vysvětlen průběh vyšetření. Následně si v komoře nasadí na obě uši sluchátka, a sestra vysílá prostřednictvím zařízení do zvukové komory tóny různé frekvence a intenzity. Každý zvukový signál, který pacient zaznamená, potvrdí stisknutím tlačítka. Údaje zpracuje počítač a lékař je následně vyhodnotí a oznámí pacientovi předběžný výsledek vyšetření.

„Cílem audiometrického vyšetření je určit individuální práh sluchu vyšetřované osoby. Toto vyšetření není nepříjemné ani bolestivé, je však časově náročnější oproti běžnému vyšetření. Vyšetření je subjektivní a závisí na sluchových možnostech pacienta, věku a vůli spolupracovat. Pro věrohodné výsledky je proto nutná dobrá spolupráce pacienta se zdravotním personálem,“ dodala ředitelka ostravské polikliniky.

zpět na novinky