Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍZdravotní péče pro klienty všech zdravotních pojišťoven

Akreditace SAK

O nás

Zdravotníci Polikliniky AGEL Olomouc zvou veřejnost na bezplatné vyšetření znamének

10.4.2019 / POLIKLINIKA AGEL Olomouc

Melanom, který je jedním z druhů rakoviny, postihuje stále větší procento populace. Doslova na vlastní kůži se s tímto kožním nádorem seznámí více než 3500 Čechů ročně. Genetika a stejně tak i vystavování se slunečním paprskům stojí za vznikem nejnebezpečnějšího onemocnění kůže. A právě Den melanomu, který v olomoucké Poliklinice AGEL proběhne 15. dubna, má za cíl veřejnost upozornit na nebezpečí výskytu rakoviny kůže a apelovat na prevenci.

Loni v rámci Dne melanomu Polikliniky AGEL využilo možnosti vyšetřit svou kůži osm desítek návštěvníků, přičemž u čtyř z nich byl zachycen kožní nádor. „V 70 procentech vzniká melanom na zdravé kůži „nově“, ve 30 procentech pak v névu, tedy znaménku. Na vzniku se podílí expozice UV záření a genetické faktory. Je to nejzhoubnější kožní nádor a za posledních 30 let se jeho výskyt zvýšil o 400 procent,“ ilustruje závažnost onemocnění MUDr. Blanka Žuffová – Kunčová z kožní ambulance Polikliniky AGEL Olomouc a zároveň připomíná, že melanom lze velmi snadno a spolehlivě odhalit, v počátečních fázích i vysoce úspěšně léčit. „Zásadní je však prevence a včasná diagnostika, kterou mnozí lidé podceňují nebo odkládají,“ apeluje dermatoložka.

Na pozoru před vznikem kožních nádorů by se měly mít především ženy ve věku 10-29 let, které často podléhají trendu opálené kůže, ale také muži nad 50 let, kteří podle statistik podceňují riziko kožní rakoviny. Odhalit ji přitom můžeme mnohdy i svépomocí.

ABCDE nejsou jen první písmena abecedy, ale také pravidlo, které pomáhá se samovyšetřením znamének. Svou kůži totiž známe nejlépe a dokážeme tedy odhalit i sebemenší změny. „Je proto nutné sledovat A (atypie-nepravidelnost), B (border – okraj), C (color – barva), D (diameter – velikost více než 5 mm) a E (evolving – rychlý vývoj v čase, růst, krvácení),“ popisuje samovyšetření MUDr. Blanka Žuffová – Kunčová. Měnící se znaménko přitom nemusí vždy znamenat maligní melanom, ale v každém takovém případě je třeba, aby projev vyšetřil kožní lékař.

Možnost nechat si zdarma vyšetřit svou kůži budou mít lidé z Olomoucka právě 15. dubna. Poradit se a prokonzultovat své problémy přímo s odborníkem budou moci návštěvníci kožní ambulance Polikliniky AGEL od 10 do 12 hodin a od 13 do 15 hodin.

 „Při dodržení preventivních opatření je možno zjistit a odstranit melanom v jeho časném stadiu, kdy odstranění nádoru znamená zároveň i jeho léčbu,“ uzavřela MUDr. Blanka Žuffová – Kunčová.

zpět na novinky