Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍZdravotní péče pro klienty všech zdravotních pojišťoven

Akreditace SAK

O nás

18. listopad - Evropský antibiotický den

19.11.2018 / POLIKLINIKA AGEL Plzeň

Evropský antibiotický den je celoevropská kampaň za omezení užívání antibiotika v situacích, kdy to není nezbytné (např. u virových infekcí jako jsou běžná nachlazení a chřipka) a za omezení užívání širokospektrých antibiotik.

Antibiotika jsou jedinečná léčiva. Poškozují nebo usmrcují bakterie a přitom minimálně škodí lidským buňkám a tkáním. Zatímco běžné léky ovlivňují jen jedince, který je užívá, bakterie si lidé vyměňují mezi sebou a prostředím a mezi sebou navzájem. Antibiotická léčba tak v sobě nese i epidemiologický rozměr. Platí, že čím více budeme antibiotika používat, tím dříve se na ně bakterie dokáží adaptovat - získají vůči nim rezistenci.

Nadužívání a nesprávné používání antibiotik je příčinou antibiotické rezistence, která se již stala celosvětovou hrozbou. Významně zvyšuje náklady na zdravotní péči, prodlužuje stonání pacientů a může být i příčinou jejich úmrtí.

Každoročně je tato problematika připomínána v týdnu, který následuje po 18. listopadu. K této iniciativě se připojuje většina zdravotnických zařízení a lékáren v ČR a v Evropě.

Více informací na:

zpět na novinky