Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍZdravotní péče pro klienty všech zdravotních pojišťoven

Akreditace SAK

O nás

Chronické rány a defekty se nevyhýbají ani mladým a aktivním lidem, varují odborníci Polikliniky AGEL

3.5.2018 / POLIKLINIKA AGEL Ostrava

Nejen seniory a těžce nemocné a dlouhodobě ležící pacienty trápí akutní či chronické nehojící se rány a kožní defekty. Celou jednu čtvrtinu pacientů nově otevřené specializované ambulance pro léčbu defektů na Poliklinice AGEL v centru Ostravy tvořili během prvního půl roku jejího působení klienti v produktivním věku.

„Mezi lidmi se o kožních defektech příliš nemluví, a tak se může zdát, že tyto problémy jsou spíše okrajovou záležitostí. Opak je však pravdou a první statistiky z naší ambulance ukazují, že se nevyhýbají ani relativně mladým aktivním lidem,“ uvádí lékařka MUDr. Žaneta Ožanová z ambulance pro léčbu defektů Polikliniky AGEL Ostrava.

Mezi prvními pacienty nově otevřené ambulance byli i lidé, kteří svůj problém již dlouhodobě řešili se svým lékařem, avšak neúspěšně. „To ale neznamená, že by lékař pochybil. Nespecializované ordinace často nedisponují potřebnou výbavou k čistění ran a ani velmi erudovaní lékaři se někdy neorientují ve všech novinkách a produktech, které medicína nabízí. Není tedy na škodu přijít se poradit se specialistou, i když už problém pacienti konzultují jinde,“ míní MUDr. Ožanová.

Specializované ambulance začaly v Česku vznikat právě jako reakce na zvyšující se počet pacientů a jejich specifické potřeby. Oblast léčby ran spadá v medicíně pod chirurgii a kožní odbornost. „V nemocnicích a na chirurgických ambulancích se však scházejí pacienti s nepřeberným množstvím nejrůznějších potíží a pacient s nehojící se ránou skutečně potřebuje důkladnou péči, která je časově náročnější,“ vysvětluje MUDr. Žaneta Ožanová a dodává, že do specializované ambulance pacienti nepotřebují žádanku ani od praktického lékaře či jiného odborníka. V ambulanci pro léčbu defektů odborník vždy zjišťuje také příčinu vzniku potíží, kterou je nutné vhodně nastavenou léčbou eliminovat.

Specializovaná ambulance pro léčbu defektů Polikliniky AGEL na Tyršově ulici v Ostravě je určena především lidem, které trápí syndrom diabetické nohy, ischemické defekty způsobené ucpanými tepnami, venózní (žilní) defekty, proleženiny, ale i nejrůznější nehojící se rány například po úrazech. „V naprosté většině případů probíhá léčba ambulantně, kdy k nám lidé docházejí na pravidelné kontroly či čistění ran. Produkty k terapii proplácí zdravotní pojišťovna, takže lidé nemusejí mít obavy z poplatků,“ upřesňuje lékařka MUDr. Žaneta Ožanová s tím, že ordinace je otevřena každý sudý pátek dopoledne i odpoledne, pacienti se mohou objednávat po celý týden na čísle 595 002 656, a to i bez žádanky.

zpět na novinky