Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍZdravotní péče pro klienty všech zdravotních pojišťoven

Akreditace SAK

O nás

Znaménka mohou zabíjet – nechte si je zdarma zkontrolovat na Poliklinice AGEL v Olomouci

19.4.2018 / POLIKLINIKA AGEL Olomouc

Do celoevropské akce věnované prevenci kožních nádorů, Evropského dne melanomu, se i letos zapojí Poliklinika AGEL v Olomouci (u hlavního nádraží). Každý zájemce si zde může nechat v pondělí 23. dubna vyšetřit zdarma mateřská znaménka a prokonzultovat své potíže přímo s dermatoložkou. Akce má za cíl poukázat na nebezpečí kožní rakoviny a podpořit prevenci vzniku těchto onemocnění.

Akce se bude konat v prostorách kožní ambulance od 10.00 do 12.00 a poté od 13.00 do 15.00 hodin s cílem upozornit veřejnost na rizika kožních nádorů. Melanom kůže je totiž jedním z nejzhoubnějších typů rakoviny a může se objevit i u velmi mladých lidí. Přitom jedině včasné odhalení maligního melanomu může vést k úspěšné léčbě.

„Obecně platí, že čím dříve lékař nádor objeví, tím větší je pravděpodobnost uzdravení. Proto je velmi důležité sledovat svá znaménka a jednou ročně si je nechat vyšetřit u odborného lékaře,“ říká MUDr. Blanka Žuffová – Kunčová z kožní ambulance Polikliniky AGEL Olomouc s tím, že lidé se na tento den nemusejí objednávat a ani nebudou potřebovat doporučení od praktického lékaře.

Kromě prohlédnutí pigmentových útvarů na kůži lékaři rovněž poradí, jak se chránit před slunečním zářením v těchto a nadcházejících letních dnech. Melanom se může vyskytnout na jakékoliv části těla, nejčastěji se však nachází na plochách, které jsou vystaveny slunečnímu záření. „Každý by se měl chránit před sluncem, především pak lidé s citlivějším fototypem pokožky. Bohužel se ale mnoho osob nechrání vůbec, nebo špatně. Když už si jdou koupit ochranný krém, nevědí, podle čeho vybírat, neorientují se v klasifikaci ochranných faktorů, neodhadnou dobu za kterou je nutné krém nanést znovu,“ dodává lékařka.

 

zpět na novinky