Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍZdravotní péče pro klienty všech zdravotních pojišťoven

Akreditace SAK

O nás

Poliklinika AGEL v centru Ostravy otevřela poradnu pro léčbu závislosti na tabáku

16.2.2018 / POLIKLINIKA AGEL Ostrava

Dobrou zprávu má pro všechny, kdo chtějí skoncovat s kouřením, Poliklinika AGEL na Tyršově ulici v centru Ostravy. Zdravotnické začalo pořádat bezplatné poradny pro odvykání kouření. Služba je určena kuřákům, kteří si svůj zlozvyk uvědomují, vědí, že si škodí, ale nedokáží skončit jen pomocí vlastní vůle.

Pokud chce člověk s kouřením skoncovat úplně sám, bez pomoci, úspěšnost je kolem tří procent. Ti, kteří přestávají s pomocí rad zdravotnických odborníků, mají úspěšnost kolem deseti procent. S pomocí medikamentů se procento zvyšuje na 30 až 40 procent. „Hlavním bodem léčby je komunikace mezi lékařem a pacientem. Společně odhalíme důvody, proč chce přestat kouřit, nebo při jakých příležitostech nejčastěji sahá po cigaretě," říká lékařka Polikliniky AGEL v Ostravě MUDr. Petra Dobešová.

Poliklinika začala pravidelně pořádat skupinové semináře pro kuřáky, na kterých je vysvětlován princip závislosti na nikotinu, zájemci mají možnost otestovat si zde míru své závislosti, porovnat své zkušenosti s odvykáním s ostatními kuřáky, dále jsou nastíněny možnosti léčby a nejčastější chyby při odvykání. Cílem seminářů je poskytnout kuřákům základní informace, které mohou usnadnit jejich cestu k cíli – nekuřáctví.

Další návštěvy již probíhají individuálně. Lékař zhodnotí míru závislosti kuřáka na nikotinu a vytvoří lidem osobní plán, který zvýší šanci kuřáka na skoncování se zlozvykem, nežli by se o to pokoušel sám. „Zájemcům rovněž pomůžeme se změnou životních návyků a podpoříme motivaci, která je při odvykání velice důležitá. Současně doporučíme nejvhodnější lék, volně prodejný nebo nově i na recept,“ uvedla MUDr. Dobešová.

To, že kouření ohrožuje zdraví člověka, ví dnes každý. Cigaretový kouř je zdrojem přibližně 4000 nejrůznějších plynných i hmotných látek, z nichž 64 je označeno za prokazatelné lidské karcinogeny. Jednou z nejvýznamnějších je dehet, který je obsažen ve velkém množství. Dalšími pro organismus škodlivými látkami jsou různé alergeny a toxiny, podstatný je také vysoký obsah oxidu uhelnatého, který oslabuje schopnost krve přenášet kyslík.  Každoročně umírají na následky kouření až 4 milióny lidí. Statistiky hovoří o tom, že 87 procent lidí, kteří zemřeli na rakovinu plic, byli kuřáci. Kouření způsobuje i celou čtvrtinu z celkového počtu onemocnění srdce a cév v České republice ročně a je příčinou předčasných úmrtí na infarkt a mozkovou mrtvici.

Semináře pro kuřáky probíhají každý čtvrtek v odpoledních hodinách v budově Polikliniky AGEL na adrese Tyršova 34, Ostrava. Na semináře je nutno se objednat osobně na recepci polikliniky nebo na telefonním čísle 595 002 608.

zpět na novinky