Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍZdravotní péče pro klienty všech zdravotních pojišťoven

Akreditace SAK

O nás

Pigmentová znaménka vyšetří díky modernímu přístroji v POLIKLINICE AGEL Praha Italská ještě důkladněji

6.2.2017 / POLIKLINIKA AGEL Praha Italská

Ještě s větší přesností mohou nyní lékaři POLIKLINIKY AGEL Praha Italská vyšetřovat pigmentová znaménka. Poliklinika pořídila na svou kožní ambulanci jedinečný přístroj v hodnotě přesahující půl miliónu korun, který nejen, že přehledně mapuje znaménka celého těla, ale zároveň pořizuje detailní fotografie, jenž mohou lékaři postupně hodnotit v čase a sledovat tak na těle pacienta nebezpečné kožní změny.

Jeden z nejmodernějších dermatoskopů současnosti nahradil starší typ, který na poliklinice používali od roku 2011. „Nový přístroj je určen k diagnostice všech pigmentových a kožních změn, které není snadné pozorovat pouhým okem. Pomocí dermatoskopu můžeme včas diagnostikovat a zahájit léčbu maligního melanomu. Současná medicína si s ním, při včasném odhalení, dokáže lépe poradit,“ říká lékařka kožní ambulance POLIKLINIKY AGEL Praha Italská MUDr. Hana Kaiserová

Maligní melanom, který se může vyvíjet kdekoliv na kůži, je zhoubný nádor s nejrychlejším vzrůstem výskytu na světě. „Trend výskytu onemocnění kůže je stoupající v České republice i celosvětově. Prevence tak hraje zásadní roli, díky ní odhalíme více nádorových onemocnění v počátečních stadiích, která jsou velmi dobře léčitelná," vysvětluje MUDr. Hana Kaiserová s tím, že měsíčně pomocí dermatoskopu vyšetří zhruba 70 pacientů, včetně dětí.

Nádory kůže patří mezi ty nejagresivnější. „Melanom se může vyvíjet kdekoliv na kůži, včetně oblasti dlaní i chodidel. V jeho diagnostice nám pomáhá právě dermatoskop. Uplatnění najde zejména u pacientů s mnohačetnými pigmentovými projevy,“ sdělila lékařka s tím, že nový dermatoskop má mnohem lepší charakteristiky a vidí do kůže ještě lépe než jeho „starší předchůdce“. Přístroj navíc umožňuje odborníkům vyšetřovat nově znaménka prostřednictvím celoplošného skenování těla. „Jedná se o takzvané mapování, kdy kamera přístroje zaznamená přehledné fotografie celého těla. Fotografie uchová a při kontrole přístroj porovnáním snímků odhalí nové útvary a upozorní i na ty, které se změnily. To přináší velkou úsporu času a usnadní vyšetření zvláště u pacientů s velkým množstvím novotvarů. Proto je třeba, aby lidé chodili na kontrolu pravidelně,“ doplňuje MUDr. Kaiserová.

Rakovina kůže se v současnosti v některých evropských zemích stává nejčastějším typem rakoviny – zejména pak u mladých žen. Na vzrůstajícím počtu onemocnění se podílí celá řada faktorů jako je fototyp kůže, snižování tloušťky ozónové vrstvy nad Evropou nebo třeba vztah k opalování.

Vyšetření s pomocí digitálního dermatoskopu je hrazeno zdravotními pojišťovnami, se kterými má POLIKLINIKA AGEL  uzavřeny smlouvy. Nepojištění klienti si vyšetření hradí sami dle platného ceníku. Na vyšetření do kožní ambulance POLIKLINIKY AGEL Praha Italská je nutné se předem objednat na čísle 221 087 111 nebo osobně.

zpět na novinky