Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍZdravotní péče pro klienty všech zdravotních pojišťoven

Akreditace SAK

O nás

Centrum pro podporu snižování hmotnosti v Plzni slaví první výročí

4.5.2016 / POLIKLINIKA AGEL Plzeň

První rok své existence slaví Centrum pro podporu snižování hmotnosti POLIKLINIKY AGEL v Plzni. Během něj se do hubnoucího programu přihlásilo více než šedesát zájemců, z nichž dvacet devět se do programu trvale zapojilo. Svoji váhu výrazně snížilo téměř osmdesát procent pacientů zařazených do programu.

Tento výsledek je velmi povzbudivý, protože jinak bez odborné pomoci, bývá úspěšnost méně než desetiprocentní. Obezita je dnes celosvětově považována za pandemii XXI. století a jen v České republice má problém s váhou více než 60 % dospělé populace a výraznou obezitou II. a III. stupně trpí 422 tisíc obyvatel. 

„Cílem při léčbě nadváhy a obezity je pokles hmotnosti a její následné udržení. Aby bylo hubnutí úspěšné, musí vycházet z dosavadních zvyklostí pacienta – ať se jedná o dietní změny v jídelníčku nebo doporučení vhodného pohybu. Pacienti, kteří se aktivně zapojili do programu, si uvědomují, že hubnutí je celoživotní boj, ale dosažené výsledky za to určitě stojí,“ hodnotí vedoucí Centra pro snižování hmotnosti Mgr. Petra Smékalová.

Centrum působí ambulantně při lékárně polikliniky. Má svůj oddělený prostor, kde probíhají konzultace. Při každé návštěvě je klient změřen na speciální váze, která ukáže poměr svalů a tuků v těle a zaznamenává se také obvod pasu. Po prvních konzultacích a zapisování dosavadního jídelníčku je odborníkem stanoven osobní plán hubnutí. „Klientům poradíme a pomůžeme s výběrem vhodných potravin, zajistíme pravidelnost ve stravování a podpoříme jejich motivaci při hubnutí a zařazení pohybové aktivity do každodenního režimu. Motivace při změně životního stylu a zařazení pohybu je velice důležitá nejen z mé strany jako poradce, ale zejména ze strany nejbližších osob klienta,“ doplňuje Mgr. Smékalová.

Toto potvrzuje i paní Monika Vrbková, která se do programu zapojila 15. 10. 2015 a patří k úspěšným a hubnoucím klientům centra – během čtyřměsíčního programu zhubla 10 kilogramů a zavedené změny si oblíbila natolik, že sama zhubla ještě další 3 kilogramy a dostala se na svoji vysněnou váhu. „Zkoušela jsem hubnout několikrát sama, ale nepodařilo se. Váha nešla dolů a neměla jsem vůli v hubnutí vytrvat. Tady mi to šlo od samého začátku. Je dobré, že mi všechny změny vysvětlili laickým způsobem, aby to bylo jasné. Pomohli mi s úpravou jídelníčku a motivují mě. Cítím se teď jako nový člověk.“ uvedla paní Monika Vrbková.

Centrum pro podporu snižování hmotnosti vzniklo v plzeňské POLIKLINICE AGEL díky programu České lékárnické komory (ČLnK) s názvem „Podpora ve snižování hmotnosti“. Lékárny jsou totiž nejdostupnější zdravotnická zařízení, která jsou schopna tuto službu poskytovat a lékárníci jsou navíc vnímáni veřejností jako odborníci poskytující rady. Navíc lékárna úzce spolupracuje s lékaři polikliniky, nejvíce s diabetoložkou MUDr. Blankou Radovou.  „Průměrné BMI pacientů s diabetem 2. typu je 35, což je v pásmu obezity.  Asi 80 % diabetiků má problém s váhou, což jim bohužel zkracuje očekávanou délku života a zároveň také zhoršuje jeho kvalitu,“ zhodnotila MUDr. Blanka Radová.

„Každý člověk má svobodnou vůli. Devět lidí z deseti se dnes rozhodne ignorovat lidský genom a prožije život vsedě a vleže a jídlo se mu stane zdrojem ,radosti´, nikoli prostředkem obživy. Pouze jeden z deseti lidí se chová v souladu s lidskou přirozeností, je pohybově aktivní a nepřejídá se. Jeho kvalita života je pak statisticky výrazně pozitivní, dožívá se vyššího věku, netrpí depresemi a pocity méněcennosti, je méně náchylný k chronickým onemocněním a dosahuje lepšího sociálního postavení v zaměstnání i v rodině. A pokud se mě ptáte, do které skupiny bych se chtěl zařadit sám? Rozhodl jsem se pro život ve zdraví a s pomocí našeho Centra pro podporu snižování hmotnosti POLIKLINIKY AGEL v Plzni jsem zhubl o více než 22 kg,“ říká ředitel POLIKLINIKY AGEL Plzeň, Mgr. Jiří Fojtík, MBA.

zpět na novinky