Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍZdravotní péče pro klienty všech zdravotních pojišťoven

Akreditace SAK

O nás

Na POLIKLINICE AGEL v Ostravě vyšetřují přístroji třetího tisíciletí

28.4.2015 / POLIKLINIKA AGEL Ostrava

V České republice zemře na onemocnění srdce a cév ročně okolo 40 tisíc lidí. Téměř polovina z nich však umírá dříve, než dojde k potřebnému prvnímu kontaktu se zdravotnickým systémem. Ačkoliv se zájem o zdravý životní styl v Česku zvyšuje, stále mnoho lidí prevenci podceňuje. U srdečně-cévních onemocnění však o to více platí, že čím dříve člověk odbornou pomoc vyhledá, tím lépe. Dostane-li se pacient do péče pozdě, může dojít k nevratnému poškození srdce a dalším zdravotním komplikacím. I s takovými případy se setkávají lékaři v Laboratoři funkční diagnostiky POLIKLINIKY AGEL Ostrava (naproti kinu Vesmír), která disponuje špičkovým přístrojovým vybavením.

Svým pacientům nabízí Laboratoř funkční diagnostiky nejen péči erudovaných odborníků, ale také nadstandardní přístrojové vybavení, díky kterému lékaři přesněji odhalí onemocnění kardiovaskulárního systému. „Ambulance jsou dnes již běžně vybaveny ergometry, přístroji na kontrolu krevního tlaku po dobu 24 hodin. Dále tzv. EKG Holtery, kterými se snímá EKG, tedy aktivitu srdce. EKG Holter vyšetření je doporučováno především u pacientů s bušením srdce, poruchami vědomí nebo poruchami srdečního rytmu. Tento přístroj se ale běžně pacientům dává k monitoraci jen na 24 hodin. Za tuto dobu ale u klienta nemusí k žádným potížím dojít a lékař tak nemá potřebné informace pro stanovení správné diagnózy,“ vysvětluje MUDr. Bogna Jiravská Godula, ředitelka ostravské polikliniky a lékařka Laboratoře funkční diagnostiky. Klasický EKG holter je také trochu nepohodlný, pacient má na sobě přilepeny elektrody a s přístrojem se nemůže koupat ani sprchovat a jeho fyzické aktivity jsou omezené.

Vzhledem k omezené výtěžnosti zmíněné 24hodinové Holterovy monitorace, zajišťuje Laboratoř funkční diagnostiky jako jedna z mála v Moravskoslezském kraji monitoraci dlouhodobou. Tento druh vyšetření je vhodný u pacientů, jejichž potíže se neobjevují denně, a doba, po kterou mají lidé přístroj u sebe je obvykle několik týdnů. Mezi toto moderní vybavení například patří tzv. loop monitoring. Na rozdíl od klasického EKG Holteru si může nemocný přístroj sám sundat vždy, když potřebuje. „Druhým typem je rytmokarta, tzv. Rhythm- card. Při potížích si pacient tuto kartu, která je velká podobně jako karta platební, přiloží k hrudi a zmáčkne tlačítko. Snímač je tak schopen zachytit záznam,“ popisuje MUDr. Bogna Jiravská Godula s tím, že přístroj je u pacientů velmi oblíbený. Především je ale přínosný – u zhruba pětiny klientů, kteří přicházejí pro bušení srdce, když v případě krátkodobé monitorace nebylo jejich onemocnění odhaleno.

V laboratoři myslí také na sportující populaci, pro kterou má k dispozici tzv. EKG tričko. „Jsou situace, kdy se potíže neobjeví ani při zátěžovém testu. Pak je možno využít záznamu EKG přímo v tréninkových podmínkách – díky EKG tričku,“ podotkla lékařka s tím, že speciální elastický nátělník, který má v kapse zašité elektrody, umí zaznamenat veškeré arytmie v průběhu sedmi dní. A to dokonce i v průběhu zátěže v terénu.

Tyto služby jsou první známkou dynamického rozvoje, kterým POLIKLINIKA AGEL Ostrava prochází. Připravované jsou i další projekty, které se budou týkat multidisciplinárních center. Tyto provedou pacienta od prvních příznaků k jejich diagnose a léčbě - napříč medicinskými obory. „Naším cílem je špičková ambulantní péče v centru Ostravy,“ uvádí MUDr. Bogna Jiravská Godula.

Do specializovaných ambulancí je možné se objednat i bez doporučení praktického lékaře, a to na telefonním čísle 595 002 651 nebo 595 002 652.

POLIKLINIKA AGEL Ostrava (naproti kinu Vesmír) nabízí komplexní preventivní a léčebnou péči, včetně pracovně lékařské služby. Jako jedno z mála ambulantních zdravotnických zařízení je poliklinika akreditována Spojenou akreditační komisí České republiky, čímž potvrdila, že poskytuje kvalitní a bezpečnou zdravotní péči.

zpět na novinky