Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍZdravotní péče pro klienty všech zdravotních pojišťoven

Akreditace SAK

O nás

Specializovaná péče pro boj s bolestí existuje. Pomoci dokáže Algeziologická ambulance

7.12.2023 / POLIKLINIKA AGEL Praha Italská

Obtíže trvající déle než 3 měsíce – tak lze jednoduše definovat chronickou bolest. Přesně od té se snaží nově pomoci v Algeziologické ambulanci na Poliklinice AGEL Praha Italská. Pacienti mohou do ambulance přijít i bez specializované žádanky.

První návštěva na algeziologii spočívá v odběru podrobné anamnézy, zejména jak dlouho již bolest trvá, proč vznikla, jaké se zkoušely postupy a s jakými dalšími chorobami se pacient léčí nebo léčil. „Velkou výhodou k prvnímu vyšetření jsou zprávy z již provedených vyšetření, zejména neurologické, onkologické, chirurgické, případně krátký výpis z dokumentace praktického lékaře.

Velmi pomáhá také soupis užívaných léků včetně jejich síly, případně soupis léků, které pacient již užíval, a které nezlepšily jeho stav nebo měly nežádoucí účinky,“ konstatuje MUDr. Lucie Faltusová, lékařka Algeziologické ambulance.

Následuje orientační neurologické vyšetření a vyšetření místa bolesti, na kterou si pacient stěžuje. Po vyšetření následuje návrh dalšího postupu - léčba konzervativní (kombinace léků) nebo intervenční (obstřiky a další výkony), doporučení chybějících vyšetření, pokud jsou třeba, doporučení rehabilitace, psychoterapie atd. V rámci ošetření v ambulanci lze provádět také výkony myoskeletální medicíny. Pokud má pacient zájem, obvykle do 2-4 týdnů následuje kontrolní vyšetření ke zhodnocení účinnosti postupů, zopakování intervencí a, je-li třeba, s přenastavením medikace. Cílem léčby je zajištění dostatečné úlevy od bolesti a zlepšení kvality života. Někdy nelze od bolesti ulevit zcela, ale snahou je zabezpečit alespoň snížení úrovně bolesti, úlevu v klidu a zlepšení spánku,“ říká MUDr. Lucie Faltusová.

Nejčastějšími diagnózami, které vedou k návštěvám algeziologie, jsou bolesti zad a pohybového aparátu, bolesti po úrazech a operacích, bolest hlavy, neuropatické bolesti u diabetu, bolesti v důsledku onkologické léčby, po pásovém oparu nebo bolesti spjaté s psychosomatickým onemocněním. Léčba onkologické bolesti při probíhajícím onkologickém onemocnění se pak vždy odehrává ve spolupráci s ošetřujícím onkologem a dalšími lékaři poskytujícími péči.

„Postupy léčby bolesti musí vždy být komplexní. Obvykle je třeba nastavení medikace ne jen analgetiky (léky přímo určenými k léčbě bolesti), ale také léky k úpravě spánku, antidepresivy, léky na neuropatickou bolest a dalšími, kdy teprve jejich kombinace obvykle vede k úlevě“, říká MUDr. Faltusová.

K vyšetření léčby bolesti není třeba mít žádanku nebo doporučení. „Přesto - protože se jedná o bolest chronického charakteru a pacient je obvykle již pro tyto obtíže nějakou dobu vyšetřován nebo léčen, je s výhodou, pokud jsou k dispozici zprávy z předchozích vyšetření. Není pak třeba opakovat již provedená vyšetření (např. RTG, magnetickou rezonanci, EMG) a lze se rychleji dobrat příčiny obtíží a rychleji pak nastavit léčbu“, doplňuje MUDr. Faltusová.

Algeziologická ambulance v Poliklinice AGEL Praha Italská je dostupná každé pondělí od 8:30 do 15:30 hodin. Objednání pacientů probíhá e-mailem na adresu: lucie.faltusova@pol.agel.cz

zpět na novinky