Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍZdravotní péče pro klienty všech zdravotních pojišťoven

Akreditace SAK

O nás

Pro alarmující výsledky chystá Poliklinika AGEL v České Třebové v pátek bezplatné vyšetření mateřských znamének

3.9.2019 / POLIKLINIKA AGEL Česká Třebová

Bezplatnou kontrolu mateřských znamének nabídne v pátek 6. září od 7:30 do 13:00 hodin zájemcům kožní ambulance Polikliniky AGEL v České Třebové. Letošní Dny prevence melanomu doposud odhalily 7 podezřelých ložisek u celkem 116 osob. Zdravotníky zájem veřejnosti o vyšetření mateřských znamének těší, výsledky ale méně. Přitom včasný nález melanomu zpravidla znamená úspěšnou léčbu.

Příčinou velkého množství případů je zanedbaná prevence, ačkoliv výskyt melanomu se v posledních 30 letech dramaticky zvyšuje. „ Cílem bezplatných vyšetření znamének, tzv. Dnů prevence melanomu, které se konají několikrát ročně, je upozornit na rizika a agresivitu maligního melanomu, který patří k nejzhoubnějším nádorům vůbec. Zároveň chceme naučit návštěvníky, aby sledovali svá mateřská znaménka, a odborně jim poradit, v kterých případech je lepší vyhledat a konzultovat podobu znaménka s kožním lékařem,“ říká MUDr. Jiří Ettler, lékař kožní ambulance Polikliniky AGEL v České Třebové a zdůrazňuje, že velkou službu umí prokázat i samovyšetření.

Každý člověk zná nejlépe svou kůži a dokáže zaznamenat i nepatrnou změnu znamének. „Efektivní metoda, jak laicky a s jistotou odlišit neškodný kožní projev od maligního nádoru, neexistuje. Nejjednodušší účinnou pomůckou je tzv. příznak ošklivého káčátka, kdy každý nově rostoucí projev na kůži, který se svým vzhledem zcela odlišuje od ostatních výrůstků na kůži, je vždy podezřelý a je vhodný k vyšetření odborným kožním lékařem,“ popisuje samovyšetření MUDr. Jiří Ettler. K uklidnění třeba dodat, že i měnící se a zcela odlišné znaménko přitom nemusí vždy znamenat maligní melanom.

Na pozoru před vznikem kožních nádorů by se měli mít především lidé se světlou a rychle na slunci červenající kůži. Dále lidé, kteří podléhají trendu opálené kůže a zejména v dětství měli opakovaně spálenou kůži. Riziko se také zvyšuje v případě výskytu maligního melanomu v rodině. Ročně zdravotníci odhalí onemocnění u více než 2 500 Čechů - často i u velmi mladých lidí.

 

zpět na novinky