Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍZdravotní péče pro klienty všech zdravotních pojišťoven

Akreditace SAK

O nás

Sluch budoucích školáků vyšetřují na Poliklinice AGEL v Přerově

30.8.2019 / POLIKLINIKA AGEL Olomouc

Ještě než poprvé usednou do lavic školních tříd, vyzkouší i tzv. tichou komoru. Bezbolestné vyšetření sluchu u pětiletých dětí, které letos nově hradí zdravotní pojišťovna , provádí také v Přerově na ORL pracovišti olomoucké Polikliniky AGEL. Vyšetření má za cíl ještě před nástupem do školy zachytit možnou poruchu sluchu. Nové opatření reaguje na zjištění, že nedoslýchavostí trpí stále více dětí.

Děti na vyšetření sluchu odesílá jejich dětský lékař, který provádí prohlídku v pěti letech. Pokud mají pochybnosti sami rodiče, i oni mohou na bezplatné vyšetření svou ratolest objednat. „Předejdou tím případnému riziku, že se bude dítě ve škole špatně učit, protože učitelům nebude dobře rozumět. Proto je toto vyšetření sluchu před nástupem do 1. třídy základní školy, aby byl čas případnou poruchu sluchu řešit ještě před zahájením povinné školní docházky,” vysvětluje MUDr. Hana Calábková z ORL v Přerově.

Čísla ze statistiky říkají, že těžkou sluchovou vadou u nás trpí jedno až dvě z tisíce narozených dětí, tedy 100 až 200 dětí ročně. Středně těžkou vadu odhalí lékaři u 600 až 1200 dětí za rok. „V Česku se již řadu let provádí screening sluchu u novorozenců na neonatologických odděleních. V dalších letech života dítěte si poruchy sluchu všimnou obvykle rodiče, při pravidelných prohlídkách pediatr nebo učitelka v mateřské škole. A zavedení screeningu sluchu u pětiletých dětí jen zlepšuje preventivní péči o naši dětskou populaci,“ dodává lékařka Hana Calábková.

Na vyšetření, která by mohla možnou poruchu důležitého smyslového orgánu odhalit, jsou na pracovišti v Přerově, které je součástí Polikliniky AGEL Olomouc, připraveni. A to jak personálně, mají zde ORL lékařku i audiologickou sestru, tak přístrojově tónovým audiometrem a tichou komorou.

A jak vyšetření probíhají? „Nejprve se ORL lékař zeptá na předešlá onemocnění dítěte a poruchy sluchu v rodině, následně provede vyšetření uší dítěte, případně odstraní ušní maz. Vlastní audiometrické vyšetření sluchu je nebolestivá metoda. Provádí se v audiometrické komoře. Do sluchátek dítěti pouští audiologická sestra tóny určité výšky a hlasitosti. Do záznamu vyšetření, audiogramu, sestra zaznamenává, jak dítě slyší vyšetřované tóny. Výsledek vyšetření vyhodnotí ORL lékař,” popisuje Calábková.

Pokud se porucha sluchu u dítěte potvrdí, pátrá se po příčině, lékaři zahájí účinnou léčbu, dítě dále sledují, případně odesílají na krajské foniatrické pracoviště. Velká část vad sluchu není vrozených, ale vzniká později. „Nejčastější je nedoslýchavost způsobená zvětšenou nosní mandlí, která tlačí na sluchovou trubici a vytváří se tak ve středním uchu výpotek. Tento problém je příčinou 90 % vad sluchu objevených u dětí,” popisuje Calábková s tím, že se situace standardně řeší krátkou hospitalizací dítěte v nemocnici, při které se v celkové anestezii odstraní nosní mandle z nosohltanu a odsaje výpotek ze středního ucha.

V současné době ORL pracoviště v Přerově přijímá malé pacienty v rámci screeningu sluchu v pěti letech.

zpět na novinky