Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍZdravotní péče pro klienty všech zdravotních pojišťoven

Akreditace SAK

O nás

Alarmující výsledky přinesl Den prevence melanomu na Poliklinice AGEL v Nymburce

2.7.2019 / POLIKLINIKA AGEL Nymburk

Nebývalý zájem o vyšetření znamének projevili lidé z Nymburska v rámci Dne prevence melanomu, který se konal v minulých dnech na Poliklinice AGEL Nymburk. Preventivní osvětové akce se zúčastnilo celkem 120 osob. Zdravotníky zájem veřejnosti těší, výsledky ale méně. Zachytili sedmadvacet nálezů.

Příčinou velkého množství případů je zanedbaná prevence, jejíž důležitost měla akce zdůraznit. „Obyvatelé Nymburska riziko slunečního záření velmi podceňují, a to i přesto, že melanom je jedním z nejzhoubnějších typů rakoviny a postihuje stále větší procento populace. Díky Dnu prevence melanomu jsme u pacientů odhalili sedmadvacet patologických ložisek, z toho jeden melanom a dvě velmi podezřelá ložiska spolu s dalšími nebezpečnými onemocněními kůže,“ upřesňuje ředitel Polikliniky AGEL Nymburk MUDr. Adam Šafra s tím, že všechny pacienty úspěšně předali na specializovaná pracoviště a také poučili o prevenci.

Problematika rakoviny kůže je mezi Čechy stále velmi opomíjená, proto se i na Dnu prevence melanomu kladl důraz na šíření osvěty a účinnější prevenci. „Je velmi důležité sledovat svá znaménka a jednou ročně si je nechat vyšetřit u odborného lékaře. Při dodržení preventivních opatření je možno zjistit a vyléčit melanom včas,“ radí MUDr. Jan Hugo z Dermatovenerologické kliniky Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, který na Dni prevence příchozí vyšetřoval.

Osvětová akce tak naplnila svůj cíl i očekávání lékařů. Den prevence přispěl k odhalení téměř tří desítek potenciálních onemocnění a zároveň lidé odcházeli poučeni, jak sebe i své blízké chránit proti slunečnímu záření a před vznikem melanomu. Ročně zdravotníci odhalí onemocnění u více než 3 500 Čechů, navíc se může objevit i u velmi mladých lidí.

 

zpět na novinky