Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍZdravotní péče pro klienty všech zdravotních pojišťoven

Akreditace SAK

O nás

Ostravská Poliklinika AGEL si posvítí na cukrovku

24.10.2017 / POLIKLINIKA AGEL Ostrava

Měření glykemie a diskuze o cukrovce budou hlavní náplní říjnového Dne zdraví v ostravské Poliklinice AGEL na Tyršově ulici. Poliklinika pořádá ve středu 25. října bezplatnou preventivní a osvětovou akci pro širokou veřejnost, která si klade za cíl podchytit výskyt cukrovky a šířit osvětu o možnostech její prevence i případné léčby.

Každý rok je diagnostikováno onemocnění diabetem 2. typu u sedmi miliónů lidí, a pokud se cukrovka neléčí, končí i smrtí. Jen v České republice se s diabetem léčí přes 800 000 lidí a tisíce dalších o své nemoci neví. Zvýšený pocit žízně, únava, časté močení, svalová slabost a zvýšená chuť k jídlu typická pro pacienty s cukrovkou se totiž nemusí vždy projevit.

Význam prevence a včasného záchytu je tedy u cukrovky obrovský. „Lidé cukrovku velmi často podceňují, protože onemocnění probíhá i řadu let bez jakýchkoliv příznaků a větších obtíží. Diabetes je přitom jedna z nejzákeřnějších civilizačních chorob,“ varuje MUDr. Bogna Jiravská Godula, ředitelka a interní lékařka Polikliniky AGEL Ostrava. 

Hlavním obsahem preventivní akce bude proto měření hladiny cukru v krvi, a to nenáročným odběrem glukometrem z kapky krve. „Hladina cukru v krvi neboli glykémie se u zdravého člověka pohybuje v rozmezí 3,5 až 5,6 mmol na litr na lačno. Pokud budou při odběru u nás zjištěny odchylky od normy i s ohledem na konzumaci potravin, doporučíme pacienta ke sledování a potvrzení či vyvrácení diagnózy cukrovky,“ vysvětluje MUDr. Bogna Jiravská Godula.

Na preventivní akci jsou zváni všichni zájemci z řad veřejnosti včetně těch, kteří na sobě nepozorují žádné obtíže. Akce proběhne na Poliklinice AGEL Tyršova, konkrétně ve 4. patře, a to ve středu 25. října od 8 do 15 hodin. Zúčastnit se jí mohou všichni zájemci i bez objednávky či doporučení.

 

zpět na novinky