Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍZdravotní péče pro klienty všech zdravotních pojišťoven

Akreditace SAK

O nás

Poliklinika AGEL Olomouc pořádá Den prevence vysokého tlaku

15.5.2017 / POLIKLINIKA AGEL Olomouc

Vysoký krevní tlak trápí skoro polovinu Čechů a s přibývajícím věkem toto procento v populaci prokazatelně dále narůstá. Neléčený vysoký krevní tlak přitom může člověka i ohrozit na životě. Každý dospělý člověk by měl znát svou hodnotu krevního tlaku a průběžně ji sledovat. Jednou z příležitostí pro zájemce z Olomouce je nyní Den prevence hypertenze (vysokého tlaku), který pořádá ve středu 17. května Poliklinika AGEL Olomouc a který kromě měření krevního tlaku zahrne i diagnostiku složení těla přístrojem InBody, měření EKG, nácvik resuscitace i správné severské chůze s holemi.

Vysoký tlak neboli hypertenze člověka často nijak neobtěžuje a mnohdy se ani dlouhou dobu nijak neprojevuje. To ale rozhodně neznamená, že bychom jej měli přehlížet. „Hodnota krevního tlaku je jedním ze základních parametrů, které vypovídají o zdravotním stavu pacienta. Jeho vysoké hodnoty mohou mít za důsledek například kardiovaskulární onemocnění či nemoci ledvin. Tlak by měl být u každého člověka rozhodně pravidelně kontrolován,“ říká MUDr. Jarmila Raidová, lékařka Polikliniky AGEL Olomouc, s tím, že v rámci Dne prevence hypertenze budou zdravotníci Polikliniky AGEL nabízet toto měření zdarma.

Za vysoký krevní tlak se považuje hodnota nad 140/90 mm Hg, a to při dlouhodobém výskytu. „Pokud je u pacienta diagnostikován vysoký krevní tlak, ale zároveň nejde o extrémní hodnoty či vysoké riziko, zahajujeme tříměsíční změnu režimu. Vysoký krevní tlak často souvisí se současným životním stylem, který je charakterizován kaloricky bohatou stravou a nedostatkem pohybu, a proto se i v rámci Dne prevence chceme zaměřit i na tyto související problémy a umožnit zájemcům bezplatně zjistit podíl tuku v těle díky použití přístroje InBody a ukázat, že i chůze je užitečným prvkem v rámci prevence a léčby vysokého krevního tlaku,“ prozrazuje MUDr. Jarmila Raidová s tím, že pomocí zdravějšího životního stylu se u řady pacientů daří snížit krevní tlak do normy i bez užití léků.

Zájemci o diagnostiku krevního tlaku, ale i zdravý životní styl mohou přicházet na preventivní akci ve středu 17. května přímo na polikliniku na Jeremenkově ulici v Olomouci, a to od 13.00 do 17.00 hodin, kde budou pro příchozí připravena dvě stanoviště – jedno přímo před poliklinikou a druhé v prvním podlaží.

zpět na novinky