Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍZdravotní péče pro klienty všech zdravotních pojišťoven

Akreditace SAK

O nás

Radek Štěpánek si nechal zkontrolovat znaménka

4.5.2017 / POLIKLINIKA AGEL Praha Italská

Většinu času tráví tenista Radek Štěpánek na slunci, ať už při tréninzích či při turnajích. Jak sám přiznal, dosud prevenci týkající se rakoviny kůže spíše zanedbával. I to bylo důvodem, proč se dnes rozhodl podstoupit celotělové vyšetření znamének speciálním dermatoskopem na Poliklinice AGEL Praha Italská.

„Je pravda, že dosud jsem byl, co se týká ochrany kůže, spíše lajdák. Většinu času trávím venku, pobývám hodně na Floridě, kde se jinak než bez trička ani trénovat nedá, ale neuvědomoval jsem si, jaká rizika mi hrozí. Dnes jsem se nechal vyšetřit a naštěstí je vše v pořádku. Avšak i na základě doporučení, která mi dala paní doktorka, budu nyní už mnohem opatrnější a budu docházet pravidelně jednou za rok na preventivní kontroly,“ uvedl tenista Radek Štěpánek poté, co si nechal celé tělo oskenovat speciálním celotělovým dermatoskopem, kterým pražská Poliklinika AGEL na Italské ulici disponuje jako jedno z mála zařízení v České republice. Vyšetření na přístroji je zde hrazeno zdravotními pojišťovnami.

Před blížícím se létem by měli všichni lidé myslet na prevenci melanomu, zhoubného nádoru kůže, který je v Česku stále častější. Jen v kožní ambulanci Polikliniky AGEL Praha Italská odhalili během uplynulých pěti let zhoubný melanom u 16 osob.

Chceme-li tomuto závažnému onemocnění předejít, měli bychom v první řadě myslet na prevenci – chránit se pomocí oblečení a opalovacích krémů a vyhýbat se nadměrnému slunečnímu záření. „Základem je pokožku chránit, nejen oděvem a pokrývkou hlavy, ale hlavně ochrannými prostředky na pokožku. Je důležité, abychom se vystavovali slunci s rozumem,“ upozorňuje MUDr.Jana Šimlová z kožní ambulance Polikliniky AGEL Praha Italská.

Rakovina kůže se obvykle projevuje změnami mateřských znamének, která se zvětší, změní barvu nebo začnou svědit. Podcenit bychom neměli ani znaménka, která se náhle objeví v dospělém věku. Právě proto je kromě prevence důležitá také pravidelná kontrola kůže. Tu provádíme v první řadě sami, větší vyšetření by ale měl alespoň jednou ročně udělat dermatolog. Ten totiž důkladně prohlédne celý povrch těla (včetně např. sliznice) a může odhalit skvrny, které bychom sami přehlédli nebo nepovažovali za rizikové. „Nejdůležitější u rakoviny kůže je nepodcenit prevenci a vyšetření lékařem, protože včasné zahájení léčby je klíčem k plnému uzdravení pacienta,“ říká MUDr. Šimlová s tím, že v posledních letech pacienti více dbají na prevenci a chodí na vyšetření k lékaři. „I přesto však se stále setkáváme s mnoha případy, kdy pacienti vyhledají naši pomoc s melanomem v pokročilém stadiu,“ dodává lékařka.

V dnešní době mají dermatologové k dispozici moderní vyšetřovací přístroje (tzv. dermatoskopy), které umí například až padesátkrát zvětšit znaménko. Na Poliklinice AGEL Praha Italská mají kožní lékaři k dispozici také celotělový dermatoskop DermoscanX2, který člověka vyfotí a sám znaménka vyhodnocuje. „Výhodou celotělového dermatoskopu je, kromě toho, že dokáže snímkem pokrýt bezezbytku celý povrch těla, že si přístroj ukládá snímky se znaménky, která sám vyhodnotil a při dalším vyšetření pak sám přístroj snímky porovná a vyhodnocuje vývoj znaménka v čase,“ vysvětluje MUDr. Šimlová.

 

zpět na novinky