Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍZdravotní péče pro klienty všech zdravotních pojišťoven

Akreditace SAK

O nás

Život ohrožující poruchy spánku odhalují na POLIKLINICE AGEL Ostrava speciálním přístrojem

11.7.2016 / POLIKLINIKA AGEL Ostrava

Chrápání trápí podle odhadů až třicet procent dospělé populace v Česku. Ve většině případů přitom zároveň narušuje kvalitu spánku, což brání v odbourávání toxických látek, výrazně zhoršuje paměť, logické i motorické funkce. V těžších případech pak dokonce mohou přicházet i časté mikrospánky, bolesti hlavy či dočasné zástavy dechu, které již signalizují závažnější zdravotní problém. Na POLIKLINICE AGEL Ostrava (u kina Vesmír) začali tyto stavy vyšetřovat novým ApneaLink air přístrojem.

Speciální diagnostický přístroj přesně rozpozná moment usnutí i probuzení a v průběhu spánku kontinuálně zaznamenává celou řadu parametrů. Mezi ty hlavní patří respirační nosní úsilí, tedy vdechové i výdechové proudění vzduchu nosem, chrápání, nasycení krve kyslíkem či tepová frekvence. Právě tyto parametry přitom úzce souvisejí i se spánkovou apnoe.

Příčin chrápání může být celá řada, od organických změn typu zkřivené nosní přepážky či špatně vyvinutou čelist, přes různé alergie, až po obezitu. Velkou roli přitom hraje také alkohol, kouření nebo léky. „Příčinou chrápání ale může být i onemocnění syndromem spánkové apnoe, který může mít i daleko vážnější dopady, než je probouzení se kvůli hlasitému chrápání,“ varuje MUDr. Šárka Střídová, lékařka ORL ambulance POLIKLINIKY AGEL Ostrava a dodává, že v případě intenzivního dlouhodobého chrápání, zejména pak s dechovými pauzami, v případě pocitu nevyspání nebo pocitu dušení při spánku je vždy na místě nechat se vyšetřit odborníky. Konkrétně spánková apnoe totiž může v extrémním případě způsobit i smrt.

Diagnostika je přitom neinvazivní a dnes již i komfortní pro pacienty. „Velkou výhodou nového přístroje je možnost použití v domácích podmínkách. Naši pacienti tak nemusí trávit noc v neznámém prostředí spánkové laboratoře, ale jednoduše si přístroj u nás na jednu noc zapůjčí, sami jej zapojí a společně se záznamem nám jej následně vrátí,“ popisuje Zuzana Lovečková, Dis., sestra z laboratoře funkční diagnostiky POLIKLINIKY AGEL Ostrava.

Řešení špatného spaní není vhodné nijak odkládat. Spánková apnoe totiž nejen že způsobuje nepříjemnou únavu a bolesti hlavy, ale opakovaný pokles hladiny kyslíku může vést i k tělesným změnám, které ovlivňují kondici srdce a cév. Dechová zástava totiž vysoce zatěžuje srdce, zvyšuje krevní tlak a srdeční tep. Zároveň se také zvyšuje intenzita vylučování stresových hormonů, které vedou k zánětlivým procesům, čímž se zvyšuje i pravděpodobnost hypertenze nebo také infarktu. Všechny tyto vedlejší projevy přitom spolu s léčbou spánkové apnoe obvykle ustupují, a zlepšení fyzické i psychické kondice tak bývá u pacientů se spánkovou apnoe výrazné hned v několika oblastech.

„Největší překážkou účinné léčby spánkové apnoe je nedostatečná informovanost. Podle odborných studií je v Evropě dokonce až 90 procent osob, které trpí spánkovou apnoe, nediagnostikováno a neléčeno,“ uzavírá MUDr. Střídová s tím, že lidé trpící chrápáním mohou přijít na screningové vyšetření chrápání a spánkové apnoe do ORL ambulance POLIKLINIKY AGEL Ostrava, která se nachází na Tyršově ulici v centru města.

zpět na novinky