Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍZdravotní péče pro klienty všech zdravotních pojišťoven

Akreditace SAK

O nás

POLIKLINIKA AGEL Ostrava vyšetřuje nemocné novým ergometrem a EKG

23.10.2015 / POLIKLINIKA AGEL Ostrava

Dvěma novými přístroji vyšetřují pacienty v POLIKLINICE AGEL na Tyršově ulici v centru Ostravy. Pro ambulanci funkční diagnostiky byl zakoupen zcela nový ergometr a EKG k vyšetření srdce. Pořízení dvou nových přístrojů, které budou ostravští zdravotníci využívat zejména při diagnostice, přišlo na více než 400 tisíc korun.

Nová ergometrie přispěje ke zlepšení a zkvalitnění poskytované zdravotní péče. „Nový přístroj umožňuje digitalizaci záznamu, jeho uložení do nemocničního informačního systému přímo do karty pacienta. To v budoucnosti umožní okamžitý přístup k tomuto záznamu. Zmizí tak hledání vytisknuté kopie z ergometrického vyšetření, která se dříve zaznamenávala. Nyní má lékař vše ihned k dispozici, a to ve výborné kvalitě,“ uvedla jednu z výhod nového ergometru ředitelka ostravské POLIKLINIKY AGEL MUDr. Bogna Jiravská-Godula.

Ergometr, což je speciální „rotoped“ s nastavitelnou konstantní zátěží, slouží k posouzení funkce kardiovaskulárního aparátu při zvýšené fyzické zátěži dané jízdou. Při narůstající zátěži na kole je sledována srdeční frekvence, krevní tlak, EKG křivka a subjektivní obtíže pacienta. „Vyšetření se provádí nejčastěji pro bolesti na hrudníku s podezřením na ischemickou chorobu srdeční a dále u pacientů s již diagnostikovanou ischemickou chorobou, k posouzení tolerance zátěže, účinnosti léčby a prognózy vyšetřovaného klienta. Na základě této diagnostiky jsou pacienti odesíláni ke specializovanému vyšetření koronárních tepen (koronarografii) a případně indikováni k srdeční revaskularizaci, tj. zprůchodnění cév,“ vysvětluje ředitelka.

EKG je přístroj, který citlivě snímá elektrickou aktivitu srdce v čase. Pomocí vodičů, které jsou připevněné na hrudníku a končetinách, vyhodnocuje elektrické změny na srdci. Výsledek je obvykle zaznamenáván na speciální papír jako takzvaná EKG křivka. Tu potom lékař zhodnotí a podle ní může posuzovat srdeční funkci. "Jde o velmi jednoduché, nenáročné a hlavně nebolestivé vyšetření, díky kterému máme přehled o elektrické aktivitě srdce. Každý stah srdečního svalu je doprovázen vznikem slabého elektrického napětí, které se šíří až na povrch těla, kde ho lze snímat EKG. Pokud někde v srdci dojde ke změně elektrické aktivity, může jít o nemoc,“ dodává MUDr. Bogna Jiravská-Godula.

POLIKLINIKA AGEL Ostrava (naproti kinu Vesmír) nabízí komplexní preventivní a léčebnou péči, včetně pracovně lékařské služby. Jako jedno z mála ambulantních zdravotnických zařízení je poliklinika akreditována Spojenou akreditační komisí České republiky, čímž potvrdila, že poskytuje kvalitní a bezpečnou zdravotní péči.

zpět na novinky