Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍZdravotní péče pro klienty všech zdravotních pojišťoven

Akreditace SAK

O nás

Centrum pro odvykání kouření POLIKLINIKY AGEL v Plzni slaví první výročí

16.2.2015 / POLIKLINIKA AGEL Plzeň

První rok své existence slaví Centrum pro odvykání kouření POLIKLINIKY AGEL v Plzni. Během prvního roku působení se do odvykacího programu přihlásilo 30 zájemců, z nichž je na velmi dobré cestě přestat kouřit úplně polovina z nich. Tato zkušenost potvrzuje i odbornou statistiku, podle které se bez pomoci odnaučí kouřit tři až pět procent kuřáků. S intenzivní pomocí odborníka pak až osminásobek.

„Za úspěšnou léčbu se považuje jeden rok abstinence. Vzhledem k tomu, že klienti přicházeli do našeho centra postupně, nelze ještě s jistotou říci, že jsou již úplně vyléčení, ale minimálně 14 ze zapojených už několik měsíců nekouří. Někteří další kouření alespoň omezili,“ hodnotí vedoucí Centra pro odvykání kouření Mgr. Veronika Houdková.

Centrum působí ambulantně při lékárně polikliniky. Má svůj oddělený prostor, kde probíhají konzultace. Při návštěvě je klient změřen speciálním přístrojem, který odhalí pravděpodobné množství vykouřených cigaret v uplynulém období a též se zde na základě poskytnutých informací vyhodnotí míra závislosti. Po prvních konzultacích je odborníkem stanoven osobní plán odvykání. „Mimo to poradíme a pomůžeme klientům i se změnou některých životních návyků, které mají na kouření vliv, a podpoříme jejich motivaci. Ta je velice důležitá a nejen z mé strany jako poradce, ale zejména ze strany nejbližších osob klienta,“ doplňuje Mgr. Houdková.

Toto potvrzuje i pan Pavel Jirka z České Břízy, který se do programu zapojil 12. března 2014 a patří k „nejnadějnějším odvykačům“ - nezapálil si od 2. dubna loňského roku. Kouřil přitom od roku 2005 zhruba krabičku denně. „Zkoušel jsem přestat několikrát sám i v jiných centrech, kde byl ale princip odvykání jiný. Ale nepodařilo se. Tady mi to zatím jde. Je dobré, že mi vše vysvětlili laickým způsobem, aby to bylo jasné. Popsali mi léčbu a motivují mě,“ uvedl pan Pavel Jirka.

Centrum pro odvykání kouření vzniklo v plzeňské POLIKLINICE AGEL díky programu České lékárnické komory (ČLnK) s názvem „Odvykání kouření v lékárnách“. Lékárny jsou totiž nejdostupnější zdravotnická zařízení, která jsou schopna tuto službu poskytovat a lékárníci jsou navíc vnímáni kuřáky jako odborníci poskytující rady. Od lékařů spíš očekávají jasný zákaz. Tento model přišel do ČR v roce 2013 ze západní Evropy. Pomoc kuřákům poskytují lékárníci, kteří absolvovali speciální vzdělávání. V Česku jich je už 94, nejvíce v Praze a na severní Moravě. V Plzeňském kraji jsou včetně Mgr. Veroniky Houdkové zatím pouze tři vyškolení lékárníci. „Jsem rád, že se naše lékárna zapojila do tohoto modelu prevence mezi prvními. I když tato péče a poradenství je bezplatné a není hrazeno ani ze systému zdravotního pojištění, odpovídá naší snaze nabízet ucelenou primární zdravotní péči,“ říká ředitel POLIKLINIKY AGEL Plzeň, Mgr. Jiří Fojtík, MBA.

Poliklinika v loňském roce také otevřela také Centrum pro snižování hmotnosti. I to zaznamenalo první úspěchy a slouží jak veřejnosti, tak personálu polikliniky.

zpět na novinky