Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍZdravotní péče pro klienty všech zdravotních pojišťoven

Akreditace SAK

O nás

Poliklinika Ostrava si připomene Světový den proti osteoporóze a nabídne bezplatné vyšetření

16.10.2014 / POLIKLINIKA AGEL Ostrava

Tichý zloděj kostí. Tak je často přezdívána osteoporóza, onemocnění, které postihuje především ženy po padesátce. Poliklinika Ostrava (naproti kinu Vesmír), člen skupiny AGEL, se proto rozhodla upozornit na toto stále se rozšiřující onemocnění a k příležitosti Světového dne proti osteoporóze nabídne veřejnosti bezplatné vyšetření na ultrazvukovém denzitometru. Zájemci tak budou mít v pondělí 20. října od 8.00 do 18.00 hodin možnost nechat si bezplatně ověřit, zda nejsou jejich kosti řidší než by měly být.

Nezdravý jídelníček, kouření, přílišná konzumace alkoholu či nedostatek pohybu. Tyto faktory způsobují, že osteoporóza postihuje stále mladší osoby. Celkový počet pacientů trpících tímto onemocněním se v České republice odhaduje na 850 tisíc. Nemoc tak získala nechvalně známou přezdívku tichá epidemie 21. století.  "Osteoporóza je onemocnění látkové výměny kostní tkáně, které má za následek ubývání množství kostní hmoty a celkové snížení kvality kostí. Postižené kosti se stávají málo odolné a klesá jejich pružnost a pevnost, což významně zvyšuje riziko zlomenin," vysvětluje praktický lékař Polikliniky Ostrava MUDr. Vít Kašpárek.

Osteoporóza postihuje především ženy po padesátce z důvodu poklesu estrogenu po menopauze. Ženy jsou tímto onemocněním ohroženy třikrát častěji než muži. Lékaři se však stále častěji začínají věnovat i mladším pacientům. Osteoporóza je nebezpečná tím, že se objeví plíživě a bez jakýchkoliv příznaků. "Mezi rizika způsobující toto onemocnění patří strava chudá na vitamín D a vápník, dále nedostatek pohybu, kuřáctví a nadměrné pití kávy a alkoholu," uvádí MUDr. Vít Kašpárek s tím, že lidé s těmito rizikovými faktory by měli být na pozoru.

Ke včasnému záchytu onemocnění je vhodné absolvovat tzv. denzitometrii. Na Poliklinice Ostrava vyšetřují na ultrazvukovém periferním denzitometru. Denzitometrie je rychlá a bezbolestná, vyšetřovaný pouze vloží chodidlo do speciálního přístroje. „To je obrovská výhoda oproti celotělovému denzitometrickému vyšetření, při kterém je pacient vystaven radiační zátěži. Proto by klient měl přijít nejprve za námi. Během několika minut bude vědět, zda skutečně hrozí riziko onemocnění nebo naopak, zda je jeho kostní hmota v pořádku,“ uvedla vedoucí radiologických asistentů na radiodiagnostickém pracovišti Polikliniky Ostrava Lucie Czerná. Díky denzitometrickému vyšetření je lékař schopen odhadnout, jak velká jsou rizika zlomenin spojených s osteoporózou. Testování provádí kvalifikovaný zdravotnický personál. Výsledky měření vyhodnotí radiolog, který v případě, že se prokáže riziko zlomenin, doporučí návštěvu osteoporadny.

zpět na novinky